Lyckat tågstopp mellan Malmö och Lund


2020-08-28

Från och med i morgon, lördag, rullar tågen åter mellan Malmö och Lund efter en veckas stopp.
Bild: Skånetrafiken
Från och med i morgon, lördag, rullar tågen åter mellan Malmö och Lund efter en veckas stopp.

Sedan den 22 augusti har tågtrafiken mellan Malmö och Lund stått stilla när Trafikverket bygger ut Södra Stambanan. På lördag börjar trafiken att rulla igen men redan nu kan vi konstatera att tågstoppet har varit lyckat.

Under tågstoppet har det rullat ungefär 80 ersättningsbussar mellan Malmö och Lund och ett 40-tal personer från Skånetrafiken och andra aktörer har funnits på plats ute i trafiken för att hjälpa resenärerna att hitta rätt. Dessutom har regionbusstrafiken till och från Lund förstärkts med cirka 20 bussar. Även Skånetrafikens resenärer har bidragit positivt. Många lagt om sina resvanor, cyklat, samkört eller jobbat hemma. Och inte minst har de som behövt resa utvisat stort tålamod och förståelse. 

– Vi kan konstatera att trafiken har fungerat bra fastän tusentals pendlare behövt åka buss istället för tåg mellan Malmö och Lund. Vi har knappt fått några rapporter om trängsel på ersättningsbussarna. Många har lyssnat på våra uppmaningar om att undvika rusningstid eller resa på andra sätt, säger Mats Ohlson, affärsutvecklare på Skånetrafiken.

Planeringen av tågstoppet har pågått i ungefär ett år och har berört både Skånetrafiken, Trafikverket och flera kommuner. Under stoppet har 100 personer jobbat dygnet runt för att koppla in de tillfälliga spåren.

– Jag vill tacka alla kommuner som hjälpt oss, Trafikverket som blivit klara i tid samt alla våra resenärer som brukar resa på sträckan för deras stora tålamod. Tillsammans har vi gjort det här möjligt, säger Mats Ohlson.

Under fredagen testas spåren och inkopplingarna på sträckan där de tillfälliga spåren har kopplats in. Senare idag kommer SJ, godståg och Snälltåget att börja köra mellan Malmö och Lund. På lördag morgon klockan 04.53 rullar sedan Skånetrafikens första tåg från Malmö.

Framöver stannar tågen på nya stationer i Burlöv, Åkarp och Hjärup. Tågen avgår även från andra perronger på Malmö C, Hyllie och Triangeln. Det beror på att man under stoppet har flyttat växlingen från vänstertrafik till högertrafik från Arlöv till Hyllie.


Fakta Malmö-Lund
Cirka 460 tåg per dygn passerar på sträckan mellan Malmö och Lund. Under normala förhållanden är det upp till 60 000 människor som förflyttar sig på sträckan varje dygn. Under rusningstid reser cirka 7 000 personer i timmen med tåg.

Ett 80-tal ersättningsbussar har under veckan trafikerat sträckan mellan Malmö och Lund. På de busslinjer som normalt trafikerar sträckan mellan Malmö och Lund har Skånetrafiken dessutom satt in 20 extra bussar för att öka kapaciteten när flest reser. 



Källa: Skånetrafiken