Volvo samarbetar med Aurora för att påskynda utvecklingen av autonoma transportlösningar


2021-03-31

Bild: Volvo

Volvo Autonomous Solutions har ingått i ett samarbete med Aurora för att tillsammans utveckla världsledande autonoma transportlösningar i stor skala. Samarbetet kommer initialt att fokusera på att utveckla och sätta i drift en autonom transportlösning för hub-till-hub-applikationer för den nordamerikanska marknaden.

Volvo Autonomous Solutions har ingått i ett strategiskt partnerskap med det USA-baserade företaget Aurora för att tillsammans utveckla autonoma lastbilar för landsvägskörning. Avtalet mellan Volvo Autonomous Solutions och Aurora är ett långsiktigt partnerskap som sträcker sig över flera år. I början kommer fokus att ligga på hub-till-hub-applikationer för kunder i Nordamerika. Användandet av autonoma fordon syftar till att skapa påtagliga fördelar för både kunder och samhälle vad gäller produktivitet, säkerhet, hållbarhet och energieffektivitet.

Partnerskapet handlar främst om att integrera tjänsten Aurora Driver i Volvos lastbilar och att utveckla branschledande lösningar med transporter som en tjänst (Transport as a Service). Lösningarna bygger på Volvos ledande produkter och långa historia inom säkerhet samt Auroras djupa expertis inom utvecklingen av system för autonoma fordon.

– Att skapa ett konkurrenskraftigt erbjudande inom autonom körning på landsväg, med all nödvändig funtkionalitet, kräver nära samarbete med både kunder och teknikpartners, säger Nils Jaeger, vd för Volvo Autonomous Solutions, och fortsätter:

– Det här spännande samarbetet för oss ett steg närmare vårt mål, att erbjuda Transport as a Service och kommer att skynda på vårt kommersiella erbjudande inom hub-till-hub-applikationer i Nordamerika. Aurora är redan en ledande kraft inom autonoma system. Deras integrerade självkörande plattform med mjukvara, hårdvara och datatjänster i kombination erbjuder en tydlig väg mot effektiva och säkra lösningar för körning på landsväg på medellång sikt.

– Sedan det första gemensamma projektet 2018 har Aurora utvecklat en djup respekt för Volvo, deras ingenjörskunskap och engagemang för säkerhet, säger Sterling Anderson, medgrundare och produktchef vid Aurora.
– Med grunden nu lagd genom bildandet av Volvo Autonomous Solutions och skapandet av Auroras branschledande utbud av sensorer, ska det bli spännande att tillsammans utveckla självkörande lösningar med Volvos imponerande kundbas.


Källa: Volvo