Nu är Konecranes lyfttruckar ännu grönare


2021-04-01

Konecranes har testat användningen av fossilfritt HVO100-bränsle i lyfttruckar vid sin fabrik i Markaryd. Detta är en del av bolagets pågående strävanden att minska sin klimatpåverkan och möta kundernas efterfrågan på utrustning som använder förnybara bränslen. Resultaten visar att den senaste generationen av Konecranes lyfttruckar kan använda HVO100, vilket ger kunderna möjligheten att minska sitt koldioxidavtryck.

Efterfrågan på fossilfritt bränsle ökar i takt med att lyfttrucksägare vill minska utsläppen och, på vissa marknader, uppfylla myndighetskraven. HVO100 är en 100 procent förnybar och fossilfri kemisk kopia av vanlig diesel. Bränslet tillverkas främst av vegetabiliska oljor och fettrester och kan minska de fossilbaserade utsläppen av koldioxid med upp till 90 procent. Det förnybara HVO100 har nästan samma egenskaper som vanlig diesel och kan användas i de flesta, men inte alla, dieselmotorer utan vidare modifiering.

Konecranes började testa HVO100 under fjärde kvartalet 2020 i utvalda lyfttruckar i Markaryd och fann att bränslet fungerar lika effektivt som vanlig diesel, utan att det krävs några modifieringar av motorn. Resultaten innebär att HVO100 går att använda i alla Konecranes lyfttruckar av senaste generationen, Generation C. Dessa truckar utgör cirka 40 procent av bolagets globala i bruk varande fordonspark. Full kompatibilitet går inte att garantera med alla äldre Konecranes lyfttruckar, på grund av åldern och de många olika motorer som används i äldre modeller.

Även om ett bredare införande av HVO100 på marknaden hänger på kundernas önskemål och tillgången på bränsle, är möjligheterna till stora utsläppsminskningar tydliga. Bara på anläggningen i Markaryd förväntas den beräknade minskningen av koldioxidutsläppen från avgasrör på truckar som drivs med HVO100 och tillverkas eller används vid anläggningen uppgå till över 300 ton per år. Detta motsvarar 100 personbilar som kör 15 000 kilometer årligen.

– Testerna av det förnybara bränslets kompatibilitet visar att Konecranes Lift Trucks sätter hållbarhet i centrum för sin strategi och att det driver affärsutvecklingen och beslutsfattandet. Det ligger helt i linje med vår mission och Konecranes mission som helhet att uppfylla eller överträffa miljölagstiftningen och bestämmelserna, säger Zandra Wallin, chef för säkerhet, hälsa och miljövid, Konecranes Lift Trucks.


– Konecranes ökar arbetet med att minska koldioxidutsläppen från inte bara den egna verksamheten, utan även kundernas. Fossilfritt bränsle skapar tillsammans med våra energieffektiva lyfttruckar en utmärkt möjlighet för våra kunder att minska sina koldioxidutsläpp och ger oss stora konkurrensfördelar, säger Mikko Välimaa, chef för hälsa, säkerhet, miljö och kvalitet (HSEQ) och hållbarhet hos Konecranes.

Konecranes starka fokus på kunder och åtagande för affärstillväxt samt kontinuerlig förbättring gör bolaget till en ledare inom lyftindustrin. Detta understöds av investeringar i digitalisering och teknik samt av vårt arbete för effektivare materialflöden genom lösningar som stöder en koldioxidsnål ekonomi och främjar cirkularitet och säkerhet.


Källa: Konecrane