Paketboxar för bättre service till hyresgästerna


2021-09-16

Bild: Helen Alfvegren

Det ska bli enklare för hyresgäster att ta emot paketleveranser nära hemmet. I ett samarbete med iBoxen och PostNord ska de kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem under ett år att testa paketboxar i Västerort och Söderort i Stockholm.

– Med paketboxarna gör vi det enklare för hyresgäster att få vardagen att gå ihop. Vi har sett hur e-handeln har exploderat under pandemin och därför känns det glädjande att ha igång det här samarbetet med iBoxen och Postnord. Enklare livspussel och färre transporter, säger Dennis Wedin (M), ordförande i Familjebostäders styrelse.

Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem genomför därför ett gemensamt pilotprojekt med omkring 130 paketboxar, i Västerort och Söderort, som Grimsta, Vällingby, Farsta, och Solberga. Projektets syfte är att utforska hur infrastrukturen kring leveranser av varor till fastigheter kan förbättras. I pilotprojektet kommer de olika leverantörernas lösningar att testas och utvärderas.


Fakta: Paketboxarna
Paketboxarna kommer att placeras utomhus och kräver ingen markinstallation, fiber eller el, eftersom de drivs på batteri. Leverantörerna står för hårdvara, drift och underhåll. Fastighetsägarna upplåter markytan.

Den 7 juli 2021 placerades de första 18 paketboxarna ut inom Svenska Bostäders bestånd. Under hösten placeras ytterligare omkring 50 boxar ut i Västerort hos Svenska Bostäder, omkring 30 boxar i Farsta hos Familjebostäder och 20 boxar i Solberga hos Stockholmshem.


Källa: Familjebostäder