Självkörande bussar välkomnades till Vallastaden i Linköping


2021-09-20

Bild: My Weidel/VTI

Nu utökas rutten för Linköpings självkörande bussar. De elektrifierade bussarna som sedan februari 2020 körs på Campus Valla trafikerar nu även det angränsande bostadsområdet Vallastaden. Den 17 september var det officiell invigning med särskilt inbjudna.

Bussarna är en del av en rullande forskningsplattform med namnet Ride the future som undersöker hur självkörande bussar kan bli en del av den moderna stadens hållbara mobilitetslösningar.

Några exempel på forskningsprojekt som pågår inom Ride the future är studier av hur personer med synnedsättning kan resa med bussarna, hur äldre personer och barn upplever resandet ur olika aspekter. Även mer tekniska studier görs som exempelvis hur bussarna fungerar vid olika väderförhållanden och hur de kan användas för att samla in miljöfarliga partiklar.


Bussarna har fått namn av boende och skolbarn
Under invigningen avslöjades också bussarnas namn. Namnförslag har getts av boende och personal på Vallastadens vårdboende och från elever på Vallastadens skolas fritidshem. De vinnande namnen blev Reza och Busse.


En rullande forskningsplattform
Under invigningen fanns representanter från projektorganisationen på plats och berättade om projektet. Moderator var Lena Miranda, vd Linköping Science Park.

– Resultat från forskning och utveckling måste tas om hand av transportsektorns aktörer för att kunna göra avtryck. Därför behöver en god samverkan mellan forskningsutförare, problemägare och intressenter vara en integrerad del av forskningsverksamheten. Det är också en förutsättning för att vi på VTI ska kunna fullgöra vårt uppdrag att ta fram ny kunskap som kan användas för att utveckla transportsektorn i den riktning som anges av de transportpolitiska målen,säger Tomas Svensson, gd VTI.

– Vi har idag flera projekt runt om i världen där vi testar autonoma fordon men det som är unikt med Ride the future är att vi testar två autonoma fordon från två olika tillverkare i samma ekosystem så de kommunicerar med varandra. “Testarenor” på öppen gatan, i verklig situation, med en bred flora av aktörer som Ride the future-projektet är viktiga för att kunna utveckla framtidens kollektivtrafik. När restriktionerna släpps hoppas vi snart åter kunna välkomna resenärerna ombord och få mer insikter runt resenärs- och användarperspektivet, säger Anna Höjer, vd Transdev.

– På RISE forskar vi bland annat kring elektrifiering, automatisering och digitalisering som är en förutsättning för den här typen av transporter. Vi är väldigt glada att det här initiativet dels är så brett med relevanta aktörer, dels får fortgå under en längre period, för även om vi har kommit långt så har vi en del kvar, och vi behöver samla in relevant data för att vidareutveckla hela konceptet. Det är också viktigt med demonstrationer i verklig miljö för att skapa en acceptans och förståelse för de självkörande bussarna, säger Matilda Lindström avd.chef för mobilitet och system på RISE

– Det är riktigt häftigt att se hur samverkan mellan en lång rad olika aktörer skapar förutsättningar för att de autonoma bussarna ska bli verklighet. Bussarna tjänar både som en unik forskningsplattform och visar att framtiden finns i Linköping redan nu. Vi har lång historik av framgångsrika företag som utvecklat lösningar inom uppkopplade fordon och fordonssäkerhet. Linköping Science Park breda nätverk och möjlighet att agera som en neutral plattform för samverkan ger en bra grund för den här typen av projekt, säger Daniel Kullgard, projektledare Science Park Mjärdevi  

– Som partner i projektet upplåter Akademiska Hus mark och hållplatser för att denna rullande forskningsplattform ska kunna genomföras på bästa sätt. Det är väldigt glädjande att projektet nu utökas med en ny rutt och att Campus Valla därmed får en (ännu) tydligare förbindelse med Vallastaden. Som fastighetsägare ser vi fram emot att fortsatt kunna bidra i detta spännande och unika projekt som för oss en bit närmre ett samhälle där kollektivresor kan göras med självkörande fordon, säger Mikael Hagerfors, strategisk fastighetsutvecklare på Akademiska Hus.

– Linköping är platsen där idéer blir verklighet. Det gäller både kommunen, universitetet och i regionen. Linköping ligger i framkant när det gäller både teknik och smart mobilitet och det märks mycket väl i just detta projekt som jag med spänning följer, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd med ansvar för miljö, klimat och samhällsbyggnad.

– Flera saker är intressanta nu när projektet går in ett nytt skede genom utvidgningen till Vallastaden. En sak är att bussen kommer närmare fler användare, utanför campus och där fler människor bor och verkar. Dessutom att kunna studera hur autonoma system kan kopplas till ett större transportsystem. Sedan finns det planer på att koppla på godstransporter och paketleveranser, vilket ligger mig som logistiker varmt om hjärtat. Det är ju också inspirerande för våra studenter att se att vi ligger i framkant och vi räknar ju med att mycket av den kunskap och de erfarenheter som tas fram kommer att komma in i undervisningen också framöver,sägerMagnus Blinge, adjungerad professor, Linköpings universitet

– Kollektivtrafiken är en viktig del av den regionala utvecklingen och då behöver även själva kollektivtrafiken utvecklas, vilket jag tycker att det här projektet är ett bra exempel på,säger Martin Tollén, 1:e vice ordförande i trafik och samhällsplaneringsnämnden, Region Östergötland.


Källa: VTI