Det är en viktig faktor i nya transportavtalet


2022-05-31

Fredrik Drakenlind och Mathias Gattefors, transportansvariga på Bevego Storstockholm.
Bild: Bevego
Fredrik Drakenlind och Mathias Gattefors, transportansvariga på Bevego Storstockholm.

Under 2021 upphandlade Bevego ny transportör i Stockholmsområdet, och den 1 januari drog arbetet tillsammans med FORIA igång. Det nya avtalet innefattar bland annat sex nya turbilar som alla drivs av det förnybara drivmedlet HVO100. Samarbetet innebär en mer effektiv distribution med högre servicegrad, och dessutom högre fyllnadsgrad i lastbilarna.

– Under förra året arbetade vi på Bevego med upphandlingen av transporter för våra filialer i Stockholmsområdet. Vi gjorde ett mycket grundläggande arbete och under stor konkurrens valde vi FORIA som ny transportör, och vi är mycket nöjda med vårt val. Detta innebär att vi nu har centraliserat vår distribution i Stockholm vilket gör att vi kan vara effektivare och erbjuda ännu högre service till våra kunder. I och med detta har vi också ökat vår fyllnadsgrad i lastbilarna. FORIA var den transportör som kunde erbjuda det bästa upplägget utifrån våra behov, och de har dessutom ett ambitiöst arbete kring hållbarhetsfrågor, säger Fredrik Leyon, logistikchef på Bevego.

– Det nya avtalet med Bevego driftsattes den 1 januari. Fredrik Leyon kom med sin förfrågan till oss tidigt under 2021 så vi hade totalt ca 9 månader på oss att lämna ett anbud och förbereda uppdraget. Det kändes som oceaner av tid då många kommer till oss 3 månader innan de behöver en ny transportör. Nu fick vi god tid på oss att tänka efter och hitta den allra bästa lösningen. Bevego skötte upphandlingen och processen otroligt bra och professionellt. De är exakt denna typ av uppdrag som är de allra roligaste, när man kan arbeta långsiktigt tillsammans med kunden i ett nära samarbete, säger Sven Steinholtz, säljare på FORIA.


FORIAs breda tjänsteutbud
FORIA är ett av Sveriges största transport- och maskintjänstföretag. Deras huvudkontor ligger i Södertälje och verksamheten är lokalt förankrad i många orter kring Stockholm och i mellersta Sverige. FORIA arbetar inom tre olika tjänsteområden. Inom tjänsteområdet miljö är det fokus på slamsugning, containers, flistransporter och liknande. Inom bygg & anläggning fogar FORIA över 500 olika kombinationer av fordon och maskiner för bygg- och anläggningstrafiken.

Inom tjänsteområdet logistik arbetar FORIA med flexibla logistiklösningar som bud- och lastbilar. Deras stora utbud av tjänster gör att kunder som Bevego får allt samlat under ett och samma tak. Förutom Bevegos sex fordon i turbilsdistribution omfattar det nya avtalet även avropade transporter samt bud och distribution från Bevegos VentCenter i Järna och lagret i Älvsjö. Eftersom att dessa tjänster finns inom FORIAs tjänsteutbud slipper Bevego att ha flera avtal med olika transportörer i Stockholmsområdet.


Samma syn på hållbarhetsarbetet
– Vi på FORIA arbetar för att vara fossiloberoende till 2026, och för att vi ska nå det målet är det viktigt att våra kunder ser på hållbarhetsfrågor på samma sätt som oss. Detsamma gäller åt andra hållet, för att företag som Bevego ska nå sina mål behöver de arbeta med en transportör som kan hjälpa dem i rätt riktning. Även om våra kunder inte har möjlighet att genomföra vissa förändringar just nu visar vi på FORIA gärna vad vi har möjlighet att hjälpa till med när kunderna väl är redo, säger Tove Winiger, hållbarhets- och kommunikationschef på FORIA.

För att visa på olika hållbara arbetssätt jobbar FORIA ofta med parallella offerter. Då tar de fram och lämnar över ett antal offerter som visar på olika möjliga lösningar. Det kan till exempel vara tre offerter som jämför lastbilar som går på biogas, bränslet HVO100, och 100% el. Under upphandlingen med Bevego låg stor vikt på FORIAs hållbarhetsarbete, inte bara när det kommer till fossilfritt bränsle.

– Vi berättar för potentiella kunder hur vi tänker att omställningen till en mer hållbar värld ska se ut. Det innefattar inte bara fossilfritt bränsle utan även arbetsmiljö, säkerhet och mycket mer. Vi märker att det uppskattas att vi är tydliga, ofta är detta information som företagen själva behöver rapportera vidare. Varje månad lämnar vi rapporter till våra kunder med uppgifter om hur långt vi kört, påverkan på klimatet, och så vidare. De senaste åren har företag blivit mycket bättre på uppföljning, vilket såklart är en positiv utveckling, säger Tove.


Stor vikt på de mjuka värdena
En stor del av det nya avtalet innefattar Bevegos turbilar i Stockholmsområdet. FORIA tillhandahåller nu sex fordon för turbilsdistribution, och fem av deras anslutna åkerier står för chaufförerna. Bevego formulerade sina krav i början av upphandlingen, och när FORIA sedan valdes till transportör var det upp till Sven och hans kollegor att hitta rätt åkerier och rätt chaufförer. Sven berättar att de mjuka värdena som chaufförerna tillför är det viktigaste i hela uppdraget.

– En chaufför blir som en ambassadör. I Bevegos fall ska chaufförerna åka ut till deras kunder och representera företaget. Deras kunder träffar ofta chauffören mer än de träffar sin säljare, då är det viktigt att Bevego känner sig trygga med att de tjejer och killar som kör bilarna är bra ambassadörer. Dessa mjuka värden är viktigare än mycket annat som uppdraget omfattar. Därför har vi en nära dialog med Bevego under hela denna process, säger Sven.


Välplanerad samordning gör att arbetet flyter på
När upphandlingen var färdig och man hade valt FORIA som ny transportör inleddes nästa fas. Nu skulle man tillsammans hitta ett arbetssätt som fungerar i Bevegos löpande verksamhet, och se till att samarbetet flyter på bästa möjliga sätt. Sven poängterar att det är viktigt för FORIA att vara närvarande vid uppstarten för att se hur allt fungerar.

Mathias Gattefors och Fredrik Drakenlind arbetar som transportansvariga på Bevego Storstockholm och de arbetar just nu med att sätta ett bra och effektivt arbetssätt tillsammans med FORIA. Mathias och Fredrik samordnar säljare, ordrar, kunder och chaufförer. De bokar upp turbilar och budbilar, och gör ett otroligt bra arbete med att ta fram hållbara rutiner för det dagliga arbetet kring logistiken på Bevego i Stockholm.

– Det är jätteviktigt för oss på FORIA att vara på plats hos Bevego i uppstarten, då hör och ser man direkt om allt fungerar som det ska eller om det finns något som behöver förbättras. Om det är någon faktor vi inte haft med i beräkningen kan vi snabbt genomföra förändringar och vara där med lösningar för att utveckla arbetet. Det är nu man kan börja förfina samarbetet och visa att vi är duktiga på riktigt, säger Sven.


Källa: Bevego

Skriv utAvverkningsrester som sågspån, lignin och halm kan användas för att öka den svenska produktionen av biodrivmedel.

Sverige äntligen redo att satsa på biodrivmedel – tillsätter nationell utredning

Regeringen vill stärka den svenska beredskapen genom att öka den inhemska produktionen av...

Läs mer
USA Truck ser affären med DB Schenker som en möjlighet att växla upp och öka sin närvaro inom landtransporter i Nordamerika.

DB Schenker stärker sin position i Nordamerika

DB Schenker, en av världens ledande leverantörer av logistiktjänster, och USA Truck...

Läs mer


Catena investerar 813 miljoner i banbrytande logistikanläggning

Catena har tecknat avtal med Elgiganten gällande byggnation och uthyrning av en ny...

Läs mer
Förslag på utbyggnad av hamnen i Hörneborg.

Storsatsning på hamnen i Örnsköldsvik

Örnsköldsviks kommun bygger ut hamnen i Hörneborg för ökad kapacitet och...

Läs mer


Stendörren Fastigheter förvärvar lagerfastigheter i Göteborg för 46,1 miljoner kronor

Stendörren Fastigheter AB (publ) har idag, via bolag, förvärvat och tillträtt...

Läs mer


Skövde Energi lanserar ny lösning med batterilager för publik snabbladdning av elbilar

Tillsammans med Toveks Bil, Holmgrens Bil, Bravida och MVS lanserar nu Skövde Energi...

Läs mer

Två av sex svenska EU-projekt tilldelas Trelleborgs Hamn

Sex nya svenska infrastrukturprojekt beviljas medel från EU:s fond för ett sammanlä...

Läs mer


Volvo Lastvagnar visar upp ny lastbil med nollutsläpp

Föreställ dig en lastbil som bara släpper ut vattenånga, producerar el ombord...

Läs mer
Göteborgs hamn söderifrån.

Göteborgs Hamn AB undersöker möjligheter att driva inlandsterminal

Göteborgs Hamn AB och järnvägsanläggningsaktören Train Alliance har fö...

Läs mer


Volvo Energy investerar i Connected Energy för verksamhet i andralivs-batterier

Volvo Energy investerar i den brittiska specialisten på energilagring i batterier med ett...

Läs mer
Resandet med kollektivtrafiken börjar närma sig nivåerna innan pandemin.

Stark återhämtning för kollektivtrafiken i Västsverige

Resandet med kollektivtrafiken ökar stadigt sedan restriktionerna släppte i mitten av...

Läs mer


Carlsberg Sverige elektrifierar lagertransporterna i Halland

Carlsberg Sverige kommer att elektrifiera transporterna mellan bryggeriet och externlagret i...

Läs mer


Så ska Helsingborg bli Europas mest hållbara logistiknav

Helsingborg är en av Europas mest innovativa och klimatsmarta städer. Nu tar staden...

Läs mer


ABB levererar nyckelfärdig lösning för Frankrikes största landanslutning

Toulons hamn, som hanterar över 1,6 miljoner färje- och kryssningspassagerare varje...

Läs mer
Visionsbild över Halvorsäng Logisitkpark (bilden är en illustration).

Stor e-handelsleverantör tecknar avtal på Halvorsäng Logistikpark

Det gemensamma partnerbolaget mellan Castellum och Göteborgs Hamn har nyligen tecknat en...

Läs mer
Skiss över fasaden ut mot väg E22.

Ottosson Truck/Hyundai bygger nytt huvudkontor på Åbylyckorna utanför Bromölla

Ottosson Truck som sedan 2012 har varit generalagent för Hyundai Forklifts i Sverige har de...

Läs mer
Visionsbild över Arendalsområdet i Göteborgs hamn som det skulle kunna se ut efter konsolideringen av roro- och färjeverksamheterna i området.

Göteborgs hamn växer – markförvärv klart i Ytterhamnarna

Torsdagen den 9 juni genomfördes Göteborgs Hamn AB:s förvärv av ett 108 000...

Läs mer


SLP förvärvar logistikfastighet i Hallsberg med expansions­möjlighet

SLP stärker sin närvaro i Hallsberg, en av Nordens viktigaste knutpunkter för...

Läs mer
Joacim Jäger, vd på Börjessons Lastbilar, Jessica Björkquist, ansvarig e-mobility Scania Sverige, och Eva Kvist Östgren, ABB, var med vid invigningen.

Första publika laddstationen för tunga elfordon är igång

Onsdagen den 8 juni lanserade Börjessons Lastbilar den första publika laddstationen...

Läs mer
Genom att bygga godstågen i förutbestämda vagnsgrupper, planerade utifrån de intermodala kundernas behov med färre stopp längs vägen, kortas ledtiderna rejält under resans gång.

Storsatsning på intermodal trafik ska dubbla Green Cargos volymer

I ansökan till 2023 års tågplan satsar Green Cargo på tillväxt inom den...

Läs mer

Här är busslinjerna som elektrifieras i sommar

Under sommaren börjar ännu fler tystare och renare bussar att rulla i Göteborg...

Läs mer
DAF har byggt sin 10 000:e nya generationens DAF-lastbil.

Nya generationens DAF når milstolpen med 10 000 tillverkade lastbilar

DAF har byggt sin 10 000:e nya generationens DAF-lastbil. Eftersom den officiella produktionen av...

Läs mer


Göteborgs Hamn lanserar ett världsunikt koncept för att el-ansluta tankfartyg

För att kunna elansluta tankfartyg som ligger vid kaj i Energihamnen har Göteborgs Hamn...

Läs mer


ECO-Asfalt minskar klimatpåverkan vid Sundsvall Logistikpark

Peab Asfalt har erhållit stort uppdrag att asfaltera ny kombiterminal vid Sundsvall...

Läs mer

Regeringen beslutar om stöd till kollektivtrafiken

Den 25 maj beslutade regeringen om hur coronastödet till kollektivtrafiken ska fördelas i...

Läs mer
Samspelet mellan transport- och energisektorn är av betydelse för att skynda på elektrifieringen. 

Snabbare elektrifiering genom samspel, differentierade priser och höjd kunskap

För att nå de svenska klimatmålen vill regeringen skynda på elektrifieringen...

Läs mer


SLP köper modern logistikfastighet om 8 600 kvm

SLP har idag förvärvat och tillträtt fastigheten Lampan 7 i Nässjö med...

Läs mer
Godstågen från Umeå kommer att köras direkt in på APM Terminals containerterminal i Göteborgs hamn där godset snabbt kan lastas om till fartyg. 

Norrländsk industri stärks av ny tågpendel via Göteborgs hamn

Nu startar ytterligare en godstågspendel mellan Norrland och Göteborgs hamn. Den nya...

Läs mer
Svealandstrafiken beställer ytterligare sju elbussar till Västerås.

Svealandstrafiken beställer ytterligare sju elbussar till Västerås

Svealandstrafiken har valt att nyttja den option som finns i avtalet med Volvo Bussar, och...

Läs mer
Fredrik Drakenlind och Mathias Gattefors, transportansvariga på Bevego Storstockholm.

Det är en viktig faktor i nya transportavtalet

Under 2021 upphandlade Bevego ny transportör i Stockholmsområdet, och den 1 januari drog...

Läs mer

Tre infrastrukturprojekt för alternativa bränslen får söka EU-medel

Regeringen tillstyrker att tre svenska infrastrukturprojekt får söka medel ur EU:s fond...

Läs mer
<span>Den nya anläggningen kommer att erbjuda kunderna ett toppmodernt, koldioxidneutralt logistikcenter beläget nära Helsingfors.</span>

DHL Supply Chain bygger nytt logistikcenter i Sipoo, Finland

DHL Supply Chain, kontraktslogistikdelen av Deutsche Post DHL Group, kommer att bygga ett cirka 44...

Läs mer


Scania och Einride driver på elektrifieringen av vägtransport med ny flotta om 110 lastbilar

De 110 lastbilarna är den hittills största ordern av tunga elektriska fordon för...

Läs mer
Domare Maral Mirzai Beni i samtal med Rosengårds Caroline Seger och Vittsjös Sandra Adolfsson under fotbollsmatchen i Damallsvenskan mellan Vittsjö och FC Rosengård den 3 april 2022 i Vittsjö.

DB Schenker historisk partner till Elitfotboll Dam – stöttar kvinnliga elitdomare

DB Schenker blir först och därmed historiskt när logistikföretaget går in...

Läs mer
Fastigheten i Stenungsund.

SLP köper modern logistikfastighet i Stenungsund

SLP har förvärvat och tillträtt fastigheten Smederöd 1:10 i Stenungsunds kommun...

Läs mer
Eldriven lastbil från GLC/Scania.

GLC, SKF och SCANIA levererar hållbart

Västsvenska GLC (Göteborgs Lastbilcentral) satsar vidare på att elektrifiera sin...

Läs mer
Godsservice i Dalarna har köpt en helelektrisk distributionsbil medan DB Schenker investerat i en snabbladdare. &Aring;keriet har sedan tidigare en elhybrid i sin fordonsflotta.

DB Schenker banar väg för snabbladdade eltransporter i Dalarna

DB Schenker i Borlänge och samarbetsåkeriet Godsservice i Dalarna sätter ribban...

Läs mer


Volvo Lastvagnar startar batterifabrik i Belgien

Volvo Lastvagnar startar sin första fabrik för montering av batterier. Fabriken ligger i...

Läs mer


SLP bygger energieffektiv logistikfastighet i Malmö

SLP kommer att bygga en modern och energieffektiv logistikbyggnad om totalt cirka 2 000 kvm på...

Läs mer
Fartyget kommer att trafikera Ekornes egen hamn, Ikornnes, och hamnen i &Aring;lesund, som servar de största sjöfraktshamnarna i Europa.

Världens första självkörande och helelektriska feeder till Norge

DB Schenker planerar att sjösätta en autonom och utsläppsfri feeder (mindre fartyg...

Läs mer


Mest lästa

Helge Nyberg

Actil

Eskilstuna logistik

Airwatergreen

Zumtobel

Packoplock

midac-batteries-batteriunion

BBH

osby-auto-kemi

karlholm-logistics_360x250

tactile Truck PC

Be-ge

Forsea

Micrologistic

Wiklunds

Wasa line

Ottossontruck

Unica Media AB
Org.nr 556961-2624


Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se