Viktig leverans för Cometto i Norge: Cometto stod emot magnetfältens förtrollande kraft 


2023-11-22


Produktion av aluminium är väldigt energikrävande. Det yttrar sig blant annat med starka magnetfält i produktionshallarna (mäts i enheten gauss). Det norska företaget Hydro Aluminium har satt i drift en 10 axlad SPMT ModulMAX SP-E. Den lyfter inte bara 250 tonn, utan gör det i ett magnetfält med en styrka på hela 610 gauss.

Det är inte på något sätt en självklarhet att ”remotekontrollen” eller den elektroniska styrningen kommer överens i denna speciella miljö. I en sådan miljö inte bara stoppar analoga klockor utan till exempel en 41 mm öppen verktygsnyckel står rakt opp som om det var ren magi.
Genom riktade åtgärder vid att skärma ventiler, PC och kontrollkort lyckades vår ingenjörer att få maskinen lämplig att använda i denna extrema miljö.

Skydd av ventiler och kontrollkort

Den tre meter breda SPMTen förflyttar ugnsformen från produktionshallen till underhållsverkstaden. Där utrustas den med nya katoder och foder. Efter detta transporteras den tillbaka i produktionshallen.

Konstruktionen säkerställer kompaktheten

Kombinationen som blev levererad till Hydro består av en 4-axlad modul samt en 6-axlad modul. För att hålla maskinen så kort som möjligt monterades powerpacken på 372 kW (steg 5 motorer) samt hytten ovanpå chassiet. Denna design ger föraren bäst möjlig sikt under transporten. Det framgångsrika samarbetet uppfyllde alla kundens krav och önskemål som behövdes för hanteringen på Karmøy.

Hydro Aluminium är ett ledande företag inom aluminium och förnybar energi. Sedan 1905 har Hydro förvandlat naturresurser till värdefulla produkter för människor och företag och skapat en trygg och säker arbetsplats för 31 000 anställda på mer än 140 platser i 40 länder.
Cometto representeras idag av Protruck AS i Danmark samt dess dotterbolag Uniktruck Scandinavia AB i Sverige och Norge.
för mer information kontakta UnikTrucks försäljningschef i Scandinavia, Björn Fritzell.


Källa: UnikTrucks