Dags för SM-kvaltävling för unga lastbilschufförer i norra sverige


2020-09-21

Bild: TYA

På tisdag den 22 september är det dags för den andra av tre årliga kvaltävlingarna för unga lastbilschaufförer inför Yrkes SM 2022. Denna gång är tävlingen i Boden. Ungdomar från gymnasieskolans fordonsprogram, inriktning transport, ska visa prov på skicklighet i flera spännande och utmanande moment som alla tillsammans speglar en lastbilschaufförs vardag. Tävlingen hålls på Björknäsgymnasiet i Boden.

Stor koncentration och gott omdöme krävs när olika tävlingsmoment som lastsäkring och precisionskörning för både lastbil och truck ska genomföras. Utöver dem tillkommer också teoretiska prov som eleverna ska skriva.


På tisdagens kvaltävling i Boden tävlar ungdomar från följande orter:


Segrarna i varje kvaltävling kvalificerar sig till Yrkes-SM som 2022 genomförs i Växjö.
Arrangör är Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, TYA. Huvudpartner är Volvo Lastvagnar, som förser tävlingen med toppmoderna och ändamålsenliga fordon.


Lastbilschaufför – ett yrke som ökar
Arbeten med transporter av olika slag ökar ständigt och branschen har ett kontinuerligt behov av nya välutbildade lastbilschaufförer. Gymnasieskolorna, Yrkesvux och Arbetsförmedlingen erbjuder idag över tretusen utbildningsplatser, men de svenska transportföretagen har varje år behov av att anställa betydligt fler.

– Den som utbildar sig till lastbilschaufför idag har en i princip 100-procentig chans att få jobb direkt efter studierna. Detta innebär att lastbilsförarutbildning är en mycket bra deal för både individen och samhället, säger Lasse Holm. Men han ser också vikten med att utbildningen håller hög kvalitet:

– TYA jobbar för att fler ska söka gymnasiets transportutbildningar och att utbildningsplatserna ska öka både på gymnasiet och vuxenutbildningen. Vi ser att många skolor idag har en hög standard och vi jobbar tillsammans med dem för att ytterligare förbättra utbildningen och inte minst APL-praktiken, säger Lasse Holm.



Källa: TYA