Christian Levin blir ny VD på Scania


2021-02-23

Christian Levin tillträder som ny VD och koncernchef på Scania den 1 maj, 2021.
Bild: Scania

Christian Levin tillträder som ny VD och koncernchef på Scania den 1 maj, 2021.



Scanias styrelse har utsett Christian Levin till ny verkställande direktör och koncernchef på Scania från den 1 maj, 2021.

Christian Levin är idag operativ chef (Chief Operating Officer) för TRATON GROUP och har mer än 20 års tidigare erfarenhet från Scania. Utöver sin nya roll på Scania  kommer han fortsatt att ingå i verkställande ledningen för TRATON SE. Levin efterträder Henrik Henriksson, som kommer att lämna Scania efter 23 år, varav mer än fem år som bolagets VD, för att börja på H2 Green Steel – ett  helt nytt företag som avser att starta produktion av fossilfritt stål 2024. Henriksson kvarstår i sin befattning på Scania fram till dess att Levin tillträder som VD. 

– Vi beklagar att Henrik Henriksson lämnar Scania och TRATON-familjen, men vi är samtidigt stolta över att han tar sig an en så viktig ny utmaning som perfekt matchar hans unika expertis inom hållbart ledarskap. Vår industri kommer att kunna dra stor nytta av fossilfritt stål, och TRATON kommer att följa detta bolag med intresse. Dessbättre finns ingen mera lämplig efterträdare än Christian Levin. Hans erfarenhet och kunskap från både branschen och Scania passar perfekt och kommer att säkra Scanias engagemang i hållbarhet och stärka bolagets transformativa resa, säger Matthias Gründler, VD för TRATON SE och styrelseordförande i Scania. 

Christian Levin anslöt till TRATON SE 2019 och var dessförinnan försäljnings- och marknadsdirektör för Scania och medlem av bolagets verkställande ledning. Han inledde sin karriär som management-trainee på Scania 1994 och har sedan dess haft ett flertal ledande befattningar inom bolaget. Levin har mycket bred internationell erfarenhet och en civilingenjörsutbildning inom maskinteknik från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. 

– Det är väldigt ärofyllt för mig att bli VD på Scania, ett företag som haft ett mycket stort inflytande på min karriär. Med det passionerade globala teamet på Scania kommer jag arbeta för att fortsätta att driva omställningen till ett hållbart transportsystem. Som ett starkt varumärken inom TRATON GROUP kommer vi att fortsätta Henriks framgångsrika arbete för att skapa en värld inom transporter som är bättre för näringslivet, för samhället och för miljön, säger Christian Levin operativ chef i TRATON GROUP and tillträdande VD och koncernchef, Scania. 

– Det var ett mycket svårt beslut för mig att lämna Scania, ett bolag där jag har spenderat hela min professionella karriär och har kollegor som jag betraktar som familj. Jag har haft en fantastisk resa på Scania och jag är övertygad om att bolaget är väl positionerat för framtiden, med ett tydligt syfte att driva skiftet till hållbara transporter, säger Henrik Henriksson VD och koncernchef, Scania.


Källa: Scania