Studie- och yrkesvägledare i fokus när rekryteringsbehovet ökar


2021-10-04

Bild: Ryan Doka/Pixabay

Trots pågående pandemi är motorbranschens rekryteringsbehov stort. Transportföretagen kommer därför under hösten att ge sig ut på turné för att berätta om branschens förutsättningar för alla studie- och yrkesvägledare.

Behovet är stort av både kundmottagare, säljare och bensinstationspersonal som däckmontör och mekaniker – både nu och på sikt.

– Studie- och yrkesvägledarna (SYV) är en viktig yrkesgrupp som har stor betydelse när det gäller ungdomarnas val till gymnasiet. Jag ser också att SYV:s roll kommer att bli än viktigare – inte minst med tanke på att regeringen föreslår en dimensionering av framtidens utbildningssystem. Därför behöver vi som bransch stärka vår dialog med dem, säger Maria Sjölin Karlsson, regionalt verksamhetsansvarig kompetensförsörjning på Transportföretagen.

På plats kommer deltagarna bland annat att få lyssna till hur arbetet med att stärka kvalitén i skolorna fortgår genom Motorbranschcollege, om teknikskiftet som pågår och hur det påverkar gymnasieutbildningen och in Transportföretagens arbete med att attrahera fler kvinnor till branschen samt arbetet med att stärka befintlig personal som inte har svenska som modersmål.

– Vi arbetar intensivt när det gäller att rekrytera och attrahera fler till branschen, inte minst kvinnor, samt att höja kvalitén på utbildningarna men även att utveckla och ta hand om befintlig personal. Vi vill visa upp en motorbransch som verkligen ligger i framkant när det gäller teknikutvecklingen, säger Maria Sjölin Karlsson.


För närvarande planeras följande seminarium:
• 26 oktober 2021 Göteborg, Din Bil
• 29 oktober 2021 Helsingborg, Börjessons Bil
• 9 november 2021 Örebro, Toyota
• 10 november 2021 Jönköping, Finnvedens Lastvagnar
• 22 november 2021 Stockholm/Haninge, Olofsson Bil
• 7 december 2021 Stockholm/Upplands Väsby, KIA
• 10 december 2021 Norrland, Digitalt seminarium


Källa: Transportföretagen