Volvo Lastvagnar får rekordorder på ellastbilar


2021-10-07

Den första Volvo FM Electric överlämnades av Roger Alm, vd Volvo Lastvagnar, till DFDS i augusti. Leveransen av de 100 lastbilarna kommer att starta under Q4 nästa år.
Bild: Volvo
Den första Volvo FM Electric överlämnades av Roger Alm, vd Volvo Lastvagnar, till DFDS i augusti. Leveransen av de 100 lastbilarna kommer att starta under Q4 nästa år.

Volvo Lastvagnar har fått en order på 100 Volvo FM Electric-lastbilar från DFDS, norra Europas största sjöfrakt- och logistikföretag. Affären är den största beställningen av Volvos eldrivna lastbilar hittills, och en av de största i världen på tunga, helelektriska lastbilar.

– Det här är en viktig milstolpe på vår väg mot fossilfria transporter och jag är väldigt stolt över det partnerskap vi har med DFDS. Tillsammans visar vi att tunga, eldrivna lastbilstransporter är möjliga här och nu. Jag tror att detta uppmuntrar många fler att ta det första steget på sin elektrifieringsresa, säger Roger Alm, vd Volvo Lastvagnar.

De första leveranserna av Volvo FM Electric till DFDS sker under det fjärde kvartalet 2022 och resten levereras under 2023. Ellastbilarna ska användas både för kortare och längre transporter i Europa. 

– På DFDS är vi fast beslutna att minska våra koldioxidutsläpp och skapa en hållbar leveranskedja för våra kunder. Vi vet hur viktig elektrifiering är för att nå våra CO2 mål. Nu lägger vi den största ordern på ellastbilar någonsin hos Volvo och visar därmed att vi menar allvar med vår ambition att minska våra koldioxidutsläpp med 45 procent till år 2030, säger Niklas Andersson, Executive Vice President and Head of Logistics Division DFDS.

Volvo FM Electric har en totalvikt på 44 ton (tågvikt) och kan fulladdad köra upp till 300 km. Med en kortare laddning, under exempelvis ett lunch-stopp, blir räckvidden längre. Fordonen kan laddas både över natten i depå (varje lastbil levereras med en AC-laddare) och via högeffektsladdning under dagen (DC-laddning). DFDS har valt en finansieringslösning från Volvo Financial Services.


Genombrott för ellastbilar i Europa

Trenden med eldrivna lastbilar inom det tunga segmentet växer. I Europa har hittills i år några hundra lastbilar över 16 ton registrerats. Av dessa är cirka 40 procent Volvo-lastbilar.

– Vi vill driva på omställningen och vår position som marknadsledande visar att vi är på rätt väg. Vårt mål är att eldrivna lastbilar ska stå för hälften av vår globala försäljning 2030. Det känns väldigt bra att se att intresset från våra kunder nu ökar, något som också syns i antalet beställningar. Ordern från DFDS ett bra exempel på detta, säger Roger Alm, vd Volvo Lastvagnar.

Volvo Lastvagnar började serietillverka ellastbilar 2019, som en av de första i branschen. Produktprogrammet omfattar nu sex lastbilsmodeller – Volvo FH, Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FE, Volvo FL och Volvo VNR, som säljs i Nordamerika.


Källa: Volvo