Telge Tillväxt och Scania vill locka arbetslösa, utrikesfödda kvinnor till industrin


2021-11-04

Bild: Scania

En av Telge Tillväxts delägare är Scania. Som en del av fordonsjättens CSR-arbete hyr de årligen in cirka åtta konsulter från Telge Tillväxt. De flesta går vidare till anställning. Nu utvidgas samarbetet med en för Telge Tillväxt ny målgrupp – arbetslösa, utrikesfödda kvinnor

– Vårt samarbete med Scania har framgångsrikt hjälpt många unga vuxna till arbete och nu ser vi fram emot att även kunna hjälpa arbetslösa, utrikesfödda kvinnor till industrin, säger Andreas Jacob, kundansvarig på Telge Tillväxt.

Telge Tillväxt har funnits i över tio år och har under den tiden hjälpt över 1000 unga vuxna till att gå från arbetslöshet till jobb eller studier. Bolaget har ett framgångsrikt och väl utvecklat koncept med en så kallad träningsarena och ett brett arbetsgivarnätverk. Metoden är att anställa arbetslösa unga vuxna och ge dem en marknadsmässig lön. Telge Tillväxt samarbetar sedan med företag som anlitar dem för att få tjänster utförda alternativt att hyra in kompetens.

– Vi ger de unga vuxna arbetslivserfarenhet och kan sedan vara deras referens när de söker jobb, berättar Andreas Jacob. 

Under 2021 har Telge Tillväxt ett nytt uppdrag, att se om de kan använda sin framgångsrika affärsmodell även för utrikesfödda kvinnor 25–45 år. Bolaget har redan provat konceptet för nya målgruppen i ett omsorgsspår men kan nu utvidga möjligheterna för de som anställs - i slutet av oktober startar ett samarbete med Scania för de kvinnor som vill till industrin.

– Vi rekryterar arbetslösa, utrikesfödda kvinnor och låter dem först jobba i vår verksamhet, under vår arbetsledning. De kvinnor som sedan kan matchas till Scania startar en uthyrning hos Scania som varar i sex månader, förklarar Andreas Jacob. Syftet är att de kvinnor som vill och som passar ska kunna erbjudas en anställning om det finns behov av att anställa.

Thomas Westerlund, head of people and culture, production and logistics, Scania, sitter i Telge Tillväxts styrelse. Så här säger han om samarbetet:

– Som stor arbetsgivare i Södertälje ser vi det som väldigt positivt att kunna bidra till att fler får en möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden

Samarbetet mellan Telge Tillväxt och Scania startar med fem kvinnor i sex månader. Förhoppningen är att sedan fylla på med fem nya kvinnor.


Källa: Telge