NKT Fasteners flyttar förpackningsanläggning tillbaka till Danmark


2021-11-15

Den nya anläggningen förkortar produktionens ledtider och ökar flexibiliteten.
Bild: ITW Construction Products
Den nya anläggningen förkortar produktionens ledtider och ökar flexibiliteten.

NKT Fasteners har sedan de grundades 1899 befunnit sig i utkanten av Fyn, i Middelfart, Danmark. I slutet av 80-talet började man sedan leverera produkterna i de karakteristiska blå lådorna som sedan dess blivit ett av varumärkets starkaste signum. Paketeringsprocessen har under många skett utomlands men har nu återvänt till dansk mark och produceras återigen i de egna fabrikerna i Middelfart.

För NKT Fasteners har det länge varit en önskan att flytta tillbaka förpackningsanläggningen till Middelfart. Med lokal produktion har man full intern kontroll över produktionen samtidigt som ledtiderna förkortas avsevärt, vilket är två av de avgörande faktorerna för beslutet.

– Vår ledtid har förkortats med mellan 2–4 veckor. Det är superviktigt, eftersom det betyder att vi kan erbjuda en bättre service för våra kunder. Nu kan vi reagera mycket snabbare på större ordrar och efterfrågade säsongsprodukter, säger Jan Nissen, underhållschef på ITW Construction Products.


Speciellt utvecklad förpackningsanläggning
NKT Fasteners lådor har, som många vet, en väldigt speciell design med avancerade funktioner som gör den till en utmaning att packa. Därför har ITW Construction Products, bolaget som äger NKT Fasteners, investerat i en helt ny förpackningsanläggning speciellt utvecklad för att kunna hantera den komplexitet som designen av de blå lådorna medför.

– Att våra paket går att öppna på två olika sätt innebär en komplicerad process för en extern tillverkare, därför har vi valt att investera i egna maskiner som kan packa våra lådor, säger Jan Nissen.

Ökat behov av arbetskraft
Den nya anläggningen i Middelfart har resulterat i att ITW Construction Products anställt 2 nya medarbetare som står som ansvariga för produktionen av lådorna.

– Anläggningen är helautomatisk och kräver bara en anställd åt gången. Samtidigt lever anläggningen upp till högsta säkerhetsstandard med fokus på arbetsmiljön, förklarar Jan Nissen.

Förutom paketeringsprocessen sker även produktionen av kartong till NKT Fasteners skruvlådor på dansk mark. Detta förkortar ledtiderna ytterligare, samtidigt som det ger minskade transporttider.


Källa: ITW Construction Products