Vattenfall testar trådlös teknik i eldrivna taxibilar


2022-03-04

Vattenfalls automatiserade ladd- och betallösning, InCharge, ska förenkla betalningsprocessen i ett test för trådlös laddning. I testet ingår ett antal Volvo XC40 Recharge som ska användas som taxibilar i Göteborg under tre år.

I samarbete med Volvo Cars, Cabonline, Momentum Dynamics, Göteborg Energi och Business Region Göteborg testar Vattenfall en ny trådlös laddningsteknik i stadsmiljö. De trådlösa laddstationerna kommer att placeras ut i två områden i Göteborg.

Laddningen startar automatiskt när ett kompatibelt fordon parkeras på en laddningsplatta nedfälld i gatan. Laddstationen kommunicerar med en mottagare i bilen och laddning, och därefter betalning, kan påbörjas efter identifiering. En sammanfattande faktura skickas från Vattenfall en gång i månaden.

– Under testperioden kommer Vattenfall att säkerställa att den automatiserade betalningslösningen, InCharge, fungerar smidigt även för trådlös laddning. Om allt går bra kan det bli ett intressant alternativ för framtida elbilsladdning. Att kunna ladda och betala virtuellt är ett spännande steg framåt och jag ser verkligen fram emot att ta del av testresultaten, säger Susanna Hurtig, Nordenchef Vattenfall E-mobility.

Projektet är det första långsiktiga testet av helt eldrivna Volvobilar i kommersiellt bruk. Bilarna kommer att användas tolv timmar per dag och köras cirka 100 000 km per år.

– Gröna Göteborg initiativet gör det möjligt för oss att prova spännande nya tekniker i en verklig miljö och sedan utvärdera dessa inför en potentiell framtida bred introduktion. Att utveckla och testa nya laddtekniker tillsammans med utvalda partners är ett bra sätt att utvärdera alternativa laddningsmöjligheter för framtidens bilar, säger Mats Moberg, chef för forskning och utveckling på Volvo Cars.

– På Vattenfall strävar vi alltid efter ökad kundnöjdhet. Möjligheten att testa ny teknik i nära samarbete med olika branscher och företag är av stort värde för fortsatt utveckling och arbete för att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation, säger Susanna Hurtig.


Källa: Vattenfall