En fot in på arbetsmarknaden


2022-04-19

Herman är Speditionstrainee hos Dachser i Malmö.
Bild: Dachser
Herman är Speditionstrainee hos Dachser i Malmö.

Våren 2021 stod Herman Ekelund, som många andra sistaårselever, inför den stora frågan ”vad ska jag göra efter studenten?”. I sin jakt efter sommarjobb hittade Herman utbildningen som Speditionstrainee hos Dachser, en lärlingsutbildning som kombinerar studier och jobb.

– Jag såg detta som en jättebra start för arbetslivet. Jag var vid den tiden rätt skoltrött så att det ingick mycket praktiskt arbete lockade mig, säger Herman. Några månader senare var Herman på plats vid filialen i Malmö, där han välkomnades av nya kollegor och en mentor, som kommer följa honom hela utbildningen och som själv har varit just Speditionstrainee.

Speditionstrainee är i grunden en utbildning men majoriteten av tiden spenderas ute på plats i en av Dachsers fyra filialer, där man lär sig genom praktiskt arbete. Utbildningen sträcker sig över 2 år och tre månader där totalt 11 veckor består av studier vid Roskilde Handelsskola, lokaliserad strax utanför Köpenhamn. Under hela utbildningen får man lön från Dachser och slipper på så sätt att ta studielån.

För Herman är Dachser hans första arbetsplats och han värdesätter den kunskap han får med sig som inte på samma sätt är möjlig att få i skolan. ”Den viktigaste kunskapen jag tar med mig är hur jag samarbetar med andra, på en arbetsplats krävs det teamwork. Jag har också lärt mig att ta eget initiativ och att våga ställa frågor, det är så jag utvecklas.” berättar Herman.

På frågan om vad Herman skulle säga till någon som funderar över att söka in till årets antagning svarar han:
– Bara sök, detta är en tjänst som inte går att hitta någon annan stans. Du får möjlighet att arbeta och lära dig från kollegor som arbetat inom spedition längre än du själv levt. Genom att bygga upp referenser och ett kontaktnät får du som ung en grym start på arbetslivet. Och när du väl börjar, sluta aldrig att ställa frågor.


Källa: Dachser Sweden AB