Förslaget: Tvättvatten bör förbjudas


2022-07-08

Ett totalt utsläppsförbud av tvättvatten i Sveriges inre vatten. Det föreslår Transportstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten (HaV) gemensamt i en redovisning av ett kompletterande uppdrag från regeringen.

En skrubber tvättar avgaser från fartyg och gör så att svavelutsläppen till luften minskar. Samtidigt släpps vattnet, som innehåller giftiga och övergödande ämnen, ut i havet utan någon större behandling. Därför har de båda myndigheterna redan tidigare föreslagit att utsläppsregleringen bör skärpas.

I dagarna redovisar Transportstyrelsen och HaV gemensamt hur de tycker att skärpningen bör gå till.

– Vi menar att det bör införas ett totalt utsläppsförbud av tvättvatten i Sveriges inre vatten. Det är det enklaste alternativet att genomföra på ett nationellt plan och effektivast rent miljömässigt, säger Malin Lokrantz, utredare på Transportstyrelsen.


Gränsvärden inte tillräckligt
Alternativet att i stället sätta upp gränsvärden för utsläppen bedömer myndigheterna inte vara genomförbart eftersom det saknas tillräcklig kunskap. Inte heller förslaget att endast begränsa förbudet till delar av svenskt inre vatten, exempelvis hamnar, anses ge tillräckligt god miljöeffekt.

Enligt rapporten skulle ett totalförbud mot tvättvatten leda till ett minskat tillskott av farliga ämnen till grunda och känsliga ekosystem vid kusten.

– Dessutom kan regleringen bidra till att bryta trenden att fartyg i Östersjöområdet installerar skrubbrar, vilket kan få en positiv inverkan på möjligheterna att nå god miljöstatus. Inte bara i kustnära områden i Sverige utan i hela Östersjön, säger Fredrik Lindgren, utredare på HaV.


Byta till godkänt bränsle
Konsekvenserna för svenska redare bedöms i rapporten att bli måttliga. Det beror på att de flesta fartyg som anlöper till svenska hamnar inte har skrubber. Av de som har det är dessutom endast ett fåtal fartyg svenskregistrerade och svenskkontrollerade.

Om förslaget blir verklighet kan den som har ett fartyg med skrubber välja mellan att samla upp tvättvattnet eller att byta till ett godkänt bränsle. Något som fartyg utan skrubbrar redan använder i dag.

Svenskt inre vatten sträcker sig ut till baslinjen längs den svenska kusten och omfattar dessutom insjöar, vattendrag och kanaler.


Källa: Transportstyrelsen