Sju finalister till utmärkelsen Årets Transportskola 2022


2022-08-29

År 2020 tog Oscarsgymnasiet i Oskarshamn hem utmärkelsen Årets transportskola. På bilden står rektor Bengt Bobeck med blombukett tillsamman med stolta lärare.
Bild: Curt-Robert Lindqvist
År 2020 tog Oscarsgymnasiet i Oskarshamn hem utmärkelsen Årets transportskola. På bilden står rektor Bengt Bobeck med blombukett tillsamman med stolta lärare.

Alla utmärker sig när det kommer till utbildningskvalitet och nytänkande. Här är sju gymnasier som kan bli Årets Transportskola 2022.

Det är åttonde gången som Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd delar ut utmärkelsen Årets Transportskola. Med priset vill TYA uppmuntra utbildningarna att öka kompetensen hos blivande lastbilsförare.

De skolor som får utmärkelsen ser TYA som förebilder när det gäller att utveckla unga att bli anställningsbara, säkra och välutbildade inom yrket. Priset går till den skola som verkligen gör skillnad.

Sigalit Slutbäck, VD på TYA säger att det är imponerande att se att Transportskolorna runt om i landet arbetar så dedikerat med att utveckla morgondagens lastbilsförare.
– Som ett kvitto på deras långsiktiga arbete kan vi se att ansökningarna till Transportprogrammet har ökat stadigt under de senaste åren.


Här är årets finalskolor:
• Alléskolan, Hallsberg
• Sandbackaskolan, Arvidsjaur
• SYAB Transportgymnasium Hultsfred
• Anderstorpsgymnasiet, Skellefteå
• Brogymnasiet (fd Presterud), Kristinehamn
• Sollefteå Gymnasium Skedomskolan
• Uppsala Yrkesgymnasium Jälla

Nu återstår det bara för juryn att välja en slutlig mottagare av utmärkelsen. Vinnaren presenteras på konferensen Transportkompetens den 6 oktober.


Fakta: Om Årets Transportskola
Årets Transportskola delas ut till Anders Jonzons minne. Anders Jonzon jobbade på TYA och vigde sitt arbetsliv åt att skapa hög kvalitet på gymnasiets transportutbildningar.


Fakta: Tidigare mottagare av utmärkelsen
2021 - SG/Södra Viken, Sunne
2020 – Oscarsgymnasiet, Oskarshamn
2019 – Tegelbruksskolan, Klippan
2018 – Björknäsgymnasiet, Boden
2017 – Vreta Utbildningscentrum, Vreta Kloster
2016 – Jämtlands Gymnasium, Östersund
2015 – Viskastrandsgymnasiet, Borås


Källa: TYA