Georgia Ports Authority beställer 12 Konecranes RTG-kranar till hamnen i Savannah


2022-09-06

Bild: Konecranes

Georgia Ports Authority (GPA) i USA har beställt 12 Konecranes RTG-kranar till hamnen i Savannah i delstaten Georgia. När dessa kranar tagits i drift kommer hamnen att ha en flotta på 234 Konecranes RTG-kranar. Konecranes bokade beställningen i det tredje kvartalet 2022 och kranarna kommer att levereras i slutet av 2024.

Georgia Ports Authority (GPA) äger och driver hamnen i Savannah. I hamnen ingår terminalen Garden City, som är den snabbast växande containerterminalen i Nordamerika. Hamnen i Savannah använder redan 198 Konecranes RTG-kranar och har ytterligare 24 på beställning, vilket gör detta till den största RTG-flottan i USA. Den aktuella beställningen tar flottan till 234 RTG-kranar i Savannah. GPA genomgår betydande tillväxt och transporterade en rekordstor mängd på 528 300 tjugofotsenheter (TEU) i juli.

– Vårt utbyggnadsprogram framskrider och den här beställningen på 12 Konecranes RTG-kranar kommer att stöda vår produktivitet och fortsatta tillväxt. Konecranes är vår prioriterade partner för utrustning för containerhantering sedan mer än 25 år, säger GPA:s VD Griff Lynch.

– Hamnen i Savannah är en framgångshistoria för delstaten Georgia och hela USA. Hamnen i Savannah och Konecranes har växt tillsammans i ett ömsesidigt gynnsamt samarbete, som fortsätter med den här leveransen av RTG-kranar, säger Jussi Suhonen, Vice President, Regional Sales Americas, Konecranes hamnlösningar.

De 12 beställda RTG-kranarna är dieselelektriska maskiner med inbyggd beredskap för elektriskt drift via kabelvindor. Dessa högeffektiva 16-hjuliga RTG-kranar med en lyftkapacitet på 40 ton kan stapla en över fem containrar högt och sex plus lastbilsfil brett. De kommer att utrustas med Konecranes ALC-system (Active Load Control) som förhindrar containersvaj. Automatisk styrning ingår, vilket håller kranarna på en förprogrammerad, rak körbana. De kommer dessutom att vara utrustade med Konecranes TRUCONNECT-system för fjärrövervakning.


Källa: Konecranes