Volvo Lastvagnar, IKEA och Raben Group samarbetar om utsläppsfria transporter


2022-09-16

IKEA ska börja använda eldrivna Volvo-lastbilar för sina interna transporter i Polen.
Bild: Volvo
IKEA ska börja använda eldrivna Volvo-lastbilar för sina interna transporter i Polen.

Volvo Lastvagnar, IKEA Industry och Raben Group har tecknat ett samarbetsavtal om utsläppsfria tunga transporter. IKEA ska introducera tunga elektriska Volvolastbilar för att hantera transportflöden vid två av företagets fabriker i Zbąszynek i Polen. Lastbilarna kommer köras av Raben Group. Lärdomarna från piloten ska användas för elektrifiering av IKEAs transportverksamhet i stor skala i ett större transportnät.

IKEA är en stor transportköpare med mer än två miljoner försändelser över hela världen per år. För att nå sitt strategiska klimatmål, att minska utsläppen av växthusgaser för produkttransporter med -70 procent per försändelse (jämfört med basåret 2017, exklusive ”last mile” leveranser till kunder), är elektrifiering av tunga fordon avgörande. Elektrifiering av transporter är en av lösningarna för att komma till rätta med grundorsaken till klimatförändringarna.

Nu ska IKEA Industry, Volvo Lastvagnar och Raben Group samarbeta för att introducera utsläppsfria lastbilar från Volvo i Polen. Fordonen ska användas för att hantera det interna varuflödet mellan två IKEA Industry-fabriker som ligger med 14 kilometer avstånd i Zbąszynek och Babimost i västra Polen.

Lastbilarna kommer att laddas vid IKEA Industrys produktionsanläggningar med förnybar el från en extern källa. Den första eldrivna lastbilen, en Volvo FM, kommer att tas i drift under hösten och planen är att utöka flottan baserat på lärdomarna från piloten.

– Vi är glada att berätta om det här samarbetet, som syftar till att påskynda vår övergång till mer hållbara vägtransporter. Projektet gör det möjligt för oss att utforska och lära oss om utmaningarna och möjligheterna i utbyggnaden av elektriska transporter i stor skala och dess ömsesidiga beroenden i ett större transportnätverk, säger Małgorzata Dobies-Turulska, VD för IKEA Industry Zbąszynek.

– Vi ser fram emot att få arbeta tillsammans med IKEA och Raben Group kring mer hållbara lastbilstransporter. IKEA och Raben har båda ambitiösa klimatmål, precis som Volvo. Projektet kommer ge oss värdefulla insikter och utgör en bra grund för ett utökat samarbete i framtiden, säger Robert Grozdanovski, SVP Europe Central East & East på Volvo Lastvagnar.

– För Rabenkoncernen är det här projektet det första steget i processen att minska koldioxidutsläppen från vår egen flotta för att nå de ambitiösa CO2-minskningsplanerna som nyligen har godkänts av Science Based Targets (SBTi) experter. Detta är också ett viktigt projekt för hela transportprocessen. Vi är ett av de första logistikföretagen i Europa som tar oss an den ambitiösa utmaningen att köra en elektrisk lastbil som arbetar med en 24-tons trailer, säger Piotr Banasiak, VD på Raben Transport.

Volvo Lastvagnar startade serieproduktion av elektriska lastbilar 2019, som en av de allra första lastbilstillverkarna i världen. Idag har företaget sex elektriska lastbilsmodeller i serietillverkning globalt – det bredaste utbudet av i branschen. Företagets mål är att hälften av dess totala lastbilsförsäljning ska vara elektrisk år 2030.


Källa: Volvo