Nu sätts ellastbilar in på containertrafiken i Göteborgs hamn


2023-01-18

En av de nya ellastbilarna rullar in på samlastningsbolaget Nordicons terminal i ytterhamnarna. Därifrån kommer den att köra skytteltrafik till och från Göteborgs hamns containerterminal som driftas av APM Terminals.
Bild: Göteborgs Hamn AB
En av de nya ellastbilarna rullar in på samlastningsbolaget Nordicons terminal i ytterhamnarna. Därifrån kommer den att köra skytteltrafik till och från Göteborgs hamns containerterminal som driftas av APM Terminals.

Skaraslättens Transport är Sveriges största containertransportör på väg och kör 850-900 containers till alla Sveriges containerhamnar dagligen. De absolut största volymerna går till Göteborgs hamn, och från och med idag sätter åkeriet in två tunga ellastbilar på containerflöden till hamnen – en tredje sätts in under de närmaste veckorna.

– Vi vill inte vara den aktör som ser på när omställningen sker – vi vill vara i främsta led och vi ser också att våra kunder efterfrågar hållbara transporter i allt större utsträckning. Utifrån det var detta ett ganska enkelt beslut att ta, säger Johan Söderström, marknadschef på Skaraslätten Transport.


Klimatsmart – men en ekonomisk utmaning
Även om eldrift är ett överlägset alternativ vad gäller CO2-avtryck, så är det inte en investering som tas utan noggrann planering. Ellastbilar har andra egenskaper och är förhållandevis dyra i jämförelse sina fossila motsvarigheter.

– Ekonomiskt så är det utmanande och det är en investering som tar längre tid att räkna hem. De kunder som vill använda våra ellastbilar för sina transportbehov behöver därför skriva längre avtal med oss, vilket är något vi möter en förståelse för. Man är beredd att lyfta blicken och tänka lite utanför boxen, säger Johan Söderström.

De nya fordonen har förstås också sina begränsningar vad gäller räckvidd. Det kräver att man hittar rätt flöden och transportmönster, nära lättillgänglig laddinfrastruktur. Nattetid kommer fordonen att laddas i hamnens fordonsterminal som driftas av Logent Ports & Terminals.

I Göteborgs hamn finns också publik laddning tillgänglig mitt i hamnen redan idag. Cirkle K:s station vid Vädermotet har sex laddplatser för tung trafik med laddeffekt på 360 kW vardera. Under 2023 kommer ytterligare publika laddplatser att tillkomma i hamnens centrala delar.

– Det är en trygghet att det finns publik laddning i hamnen där vi kan komplettera vår depåladdning. Vi kommer säkert att behöva toppladda, men i vilken utsträckning är svårt att säga just nu. Det finns bara ett sätt att veta exakt hur det kommer att fungera i praktiken och det är att kasta sig ut. Nu är vi väldigt förväntansfulla och det ska bli jättekul att få visa Göteborg våra nya fordon, säger Johan Söderström.


Startskott för bredare utveckling
Skaraslättens tre ellastbilar är en viktig milstolpe i Göteborgs hamn, men samtidigt bara början på en utveckling som kommer att accelerera under 2023 där fler åkerier och speditörer står redo att sätta in ellastbilar. DFDS är ett exempel som under året sätter in flera av över 120 beställda tunga ellastbilar på flöden i Göteborgs hamn. Det är en snabb utveckling som Göteborgs Hamn AB välkomnar och vill fortsätta understödja enligt hamnens VD Elvir Dzanic.

– Det är väldigt roligt att se omställningen ske här och nu. Från hamnens sida är det viktigt att vi fortsätter att sänka trösklarna för de som vill ställa om för ett mer klimatsmart transportsystem, säger Elvir Dzanic, VD på Göteborgs Hamn AB.

Under 2021 sjösattes projektet Tranzero Initiative för att öka omställningstakten i transportsektorn, med särskilt fokus på landtransporterna till och från hamnen. Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs Hamn AB, Volvokoncernen, Scania och Stena Line. Under 2023 kommer ytterligare laddinfrastruktur för tung trafik att stå klar och två vätgasstationer för tung trafik ska byggas. Redan nu får ellastbilar förtur i flera hamnterminaler och ytterligare Tranzero-initiativ förbereds i hamnen för att öka incitamenten och snabba på omställningen.


Källa: Göteborgs hamn