Liquid Wind inleder samarbete med Umeå Energi för etablering av elektrobränsleanläggning


2023-01-23

Dåva Kraftvärmeverk, Umeå Energi.
Bild: Johan Gunséus
Dåva Kraftvärmeverk, Umeå Energi.

En förstudie som Liquid Wind genomfört i samarbete med Umeå Energi visar att det finns goda förutsättningar för att etablera Sveriges tredje elektrobränsleanläggning för sjöfartsindustrin vid Dåva kraftvärmeverk i Umeå. Nu inleds ett samarbete mellan Umeå Energi och Liquid Wind med ambition att göra verklighet av anläggningen.

Anläggningen beräknas kunna leverera 100 000 ton fossilfritt elektrobränsle till sjöfartsindustrin årligen och fånga in 230 000 ton koldioxid per år. Detta motsvarar en minskning av Umeås samlade koldioxidutsläpp med 40 procent. Umeå Energi utreder parallellt även möjligheten att fånga in och långsiktigt lagra resterande mängd koldioxid i berggrunden, så kallad CCS: Carbon Capture and Storage. 

– Vi ser fram emot vårt samarbete med Umeå Energi och deras framtidsorienterade vision som ger oss möjlighet att tillsammans etablera den första elektrobränsleanläggningen i region Västerbotten. Detta kommer att ske snart efter de anläggningar som utvecklas i Örnsköldsvik och Sundsvall i Västernorrland. Omställningen till fossilfria bränsle inom sjöfartssektorn är brådskande. Världens sjöfart använder idag 300 miljoner ton fossilt bränsle per år. Elektrobränsle har möjlighet att ersätta fossilt bränsle i stor skala vilket resulterar i att koldioxidutsläppen kan minska med över 90 procent, säger Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid Wind.

– Som energibolag har vi en viktig roll i att bidra till att minska både samhällets klimatavtryck och avtrycket från vår verksamhet. Genom att fånga in koldioxid från Dåva kraftvärmeverk kan vi ta ytterligare steg på vägen mot cirkulära flöden. Umeå kommun har målsatt att Umeå stad ska vara klimatneutral år 2030 och Umeå Kommun 2040. Etableringen av en produktionsanläggning för grönt elektrobränsle vid Dåva kan utgöra ett viktigt steg i den riktningen, säger Jan Ridfeldt, VD Umeå Energi. 

– Det här är en fantastiskt glädjande nyhet och en ambition som kan innebära en kraftig förstärkning av den gröna industrin i Umeå. En etablering skulle på ett avgörande sätt bidra till kommunens miljömål. Till det kommer fler arbetstillfällen och genom närheten till en helt ny järnvägsterminal kan vi säkerställa hållbara transporter. Det kan i sin tur locka fler företag i sektorn att etablera sig här. Vi välkomnar etableringen, som också kan bli ett fint tillskott i utvecklingen av den gröna industrin i Umeå och Dåva företagspark, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun. 

Anläggningen planerar att ha alla underlag klara för ett investeringsbeslut 2024, med en beräknad produktionsstart i 2026.


Källa: Liquid Wind