Självkörande bussar välkomnades till Vallastaden i Linköping


2021-09-20

Bild: My Weidel/VTI

Nu utökas rutten för Linköpings självkörande bussar. De elektrifierade bussarna som sedan februari 2020 körs på Campus Valla trafikerar nu även det angränsande bostadsområdet Vallastaden. Den 17 september var det officiell invigning med särskilt inbjudna.

Bussarna är en del av en rullande forskningsplattform med namnet Ride the future som undersöker hur självkörande bussar kan bli en del av den moderna stadens hållbara mobilitetslösningar.

Några exempel på forskningsprojekt som pågår inom Ride the future är studier av hur personer med synnedsättning kan resa med bussarna, hur äldre personer och barn upplever resandet ur olika aspekter. Även mer tekniska studier görs som exempelvis hur bussarna fungerar vid olika väderförhållanden och hur de kan användas för att samla in miljöfarliga partiklar.


Bussarna har fått namn av boende och skolbarn
Under invigningen avslöjades också bussarnas namn. Namnförslag har getts av boende och personal på Vallastadens vårdboende och från elever på Vallastadens skolas fritidshem. De vinnande namnen blev Reza och Busse.


En rullande forskningsplattform
Under invigningen fanns representanter från projektorganisationen på plats och berättade om projektet. Moderator var Lena Miranda, vd Linköping Science Park.

– Resultat från forskning och utveckling måste tas om hand av transportsektorns aktörer för att kunna göra avtryck. Därför behöver en god samverkan mellan forskningsutförare, problemägare och intressenter vara en integrerad del av forskningsverksamheten. Det är också en förutsättning för att vi på VTI ska kunna fullgöra vårt uppdrag att ta fram ny kunskap som kan användas för att utveckla transportsektorn i den riktning som anges av de transportpolitiska målen,säger Tomas Svensson, gd VTI.

– Vi har idag flera projekt runt om i världen där vi testar autonoma fordon men det som är unikt med Ride the future är att vi testar två autonoma fordon från två olika tillverkare i samma ekosystem så de kommunicerar med varandra. “Testarenor” på öppen gatan, i verklig situation, med en bred flora av aktörer som Ride the future-projektet är viktiga för att kunna utveckla framtidens kollektivtrafik. När restriktionerna släpps hoppas vi snart åter kunna välkomna resenärerna ombord och få mer insikter runt resenärs- och användarperspektivet, säger Anna Höjer, vd Transdev.

– På RISE forskar vi bland annat kring elektrifiering, automatisering och digitalisering som är en förutsättning för den här typen av transporter. Vi är väldigt glada att det här initiativet dels är så brett med relevanta aktörer, dels får fortgå under en längre period, för även om vi har kommit långt så har vi en del kvar, och vi behöver samla in relevant data för att vidareutveckla hela konceptet. Det är också viktigt med demonstrationer i verklig miljö för att skapa en acceptans och förståelse för de självkörande bussarna, säger Matilda Lindström avd.chef för mobilitet och system på RISE

– Det är riktigt häftigt att se hur samverkan mellan en lång rad olika aktörer skapar förutsättningar för att de autonoma bussarna ska bli verklighet. Bussarna tjänar både som en unik forskningsplattform och visar att framtiden finns i Linköping redan nu. Vi har lång historik av framgångsrika företag som utvecklat lösningar inom uppkopplade fordon och fordonssäkerhet. Linköping Science Park breda nätverk och möjlighet att agera som en neutral plattform för samverkan ger en bra grund för den här typen av projekt, säger Daniel Kullgard, projektledare Science Park Mjärdevi  

– Som partner i projektet upplåter Akademiska Hus mark och hållplatser för att denna rullande forskningsplattform ska kunna genomföras på bästa sätt. Det är väldigt glädjande att projektet nu utökas med en ny rutt och att Campus Valla därmed får en (ännu) tydligare förbindelse med Vallastaden. Som fastighetsägare ser vi fram emot att fortsatt kunna bidra i detta spännande och unika projekt som för oss en bit närmre ett samhälle där kollektivresor kan göras med självkörande fordon, säger Mikael Hagerfors, strategisk fastighetsutvecklare på Akademiska Hus.

– Linköping är platsen där idéer blir verklighet. Det gäller både kommunen, universitetet och i regionen. Linköping ligger i framkant när det gäller både teknik och smart mobilitet och det märks mycket väl i just detta projekt som jag med spänning följer, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd med ansvar för miljö, klimat och samhällsbyggnad.

– Flera saker är intressanta nu när projektet går in ett nytt skede genom utvidgningen till Vallastaden. En sak är att bussen kommer närmare fler användare, utanför campus och där fler människor bor och verkar. Dessutom att kunna studera hur autonoma system kan kopplas till ett större transportsystem. Sedan finns det planer på att koppla på godstransporter och paketleveranser, vilket ligger mig som logistiker varmt om hjärtat. Det är ju också inspirerande för våra studenter att se att vi ligger i framkant och vi räknar ju med att mycket av den kunskap och de erfarenheter som tas fram kommer att komma in i undervisningen också framöver,sägerMagnus Blinge, adjungerad professor, Linköpings universitet

– Kollektivtrafiken är en viktig del av den regionala utvecklingen och då behöver även själva kollektivtrafiken utvecklas, vilket jag tycker att det här projektet är ett bra exempel på,säger Martin Tollén, 1:e vice ordförande i trafik och samhällsplaneringsnämnden, Region Östergötland.


Källa: VTI


Skriv utFyrdubblad kapacitet i Kronans Apoteks förpackningslinje i e-handeln.

Fyrdubblad kapacitet med ny, automatiserad förpackningslinje

Kronans Apoteks nya automatiserade förpackningsmaskiner har efter några veckors...

Läs mer
I Port Optimizer Track & Trace går det enkelt att filtrera fram information för sitt gods och sedan följa det i realtid från kajkant till inlandsdestination.

Göteborgs Hamn lanserar digitalt spårningsverktyg för gods

En smart hamn är en effektiv hamn och blir också en efterfrågad hållbar hamn...

Läs mer


Hållbarhet lägger grund till ett godare arbetsklimat

Ett bra hållbarhetstänk är en del av allt vi gör som företag –...

Läs mer
Vagnen som har marknadens största last-area heter Golden Bullet 2.0 och är resultatet av ett utvecklingssamarbete med ExTe i Ljusdal. Holmen Skog blir första kund att använda vagnen för rundvirkestransporter i Sverige.

Holmen-avtal ger Sveriges effektivaste timmervagn

Ett nytt avtal med Holmen Skog borgar för Green Cargos investering i marknadens mest effektiva...

Läs mer
Visionsbild Klinga Logistikpark.

Kanonaden anlägger Klinga Logistikpark i Norrköping

Kanonaden Entreprenad ska utföra mark- och anläggningsarbeten för Klinga...

Läs mer
Omkring 15 000 arbetsgivare inom branscher där stillasittande arbete är vanligt har nyligen fått brev från Arbetsmiljöverket med information om hur de kan förebygga belastningsskador på grund av långvarigt stillasittande.

Förebygg riskerna med långvarigt stillasittande arbete

Långvarigt stillasittande arbete uppges vara en av de vanligaste orsakerna till...

Läs mer
Glada representanter från SG Södra Viken. Från vänster: Kennet Berg Gunnar Berggren Johan Brandenfeldt Pontus Jonsson.

SG Södra Viken i Sunne är Årets Transportskola

Skolan har en utmärkt samverkan med branschen, gott rykte hos åkarna i Värmland och...

Läs mer
Fr v: Rob Whyte, vd Alstom Norden och Ryssland, Niklas Haglund, byggprojektledare på Tjuren, Minoo Akhtarzand, landshövding i Västmanland, Staffan Jansson, ordförande kommunstyrelsen i Västerås, Dr. Marcus Eilers, verkställande direktör på tyska Round Hill Capital, Fredrik Owman, platschef för Alstom i Västerås.

Alstom etablerar nav för elektrifierad mobilitet i Västerås

Nu är första spadtaget skyfflat för att skapa ett innovationscenter i Mä...

Läs mer
Den första Volvo FM Electric överlämnades av Roger Alm, vd Volvo Lastvagnar, till DFDS i augusti. Leveransen av de 100 lastbilarna kommer att starta under Q4 nästa år.

Volvo Lastvagnar får rekordorder på ellastbilar

Volvo Lastvagnar har fått en order på 100 Volvo FM Electric-lastbilar från DFDS,...

Läs mer


Ledande biltillverkare lägger order på FlexQubes nya logistikrobot

En av världens tre största biltillverkare har lagt en beställning på FlexQubes...

Läs mer
10 enkla kan köpas både i Skånetrafikens app samt kopplas till ett reskort.

Skånetrafiken lanserar ny biljett som ger rabatt på enkelbiljetter

Från och med den 30 september kan Skånetrafikens kunder köpa biljetten 10 enkla....

Läs mer


Studie- och yrkesvägledare i fokus när rekryteringsbehovet ökar

Trots pågående pandemi är motorbranschens rekryteringsbehov stort. Transportfö...

Läs mer


DHL utökar sitt huvudsponsorskap med den svenska damhockeyligan

DHL blev historiska som den svenska damhockeyligans allra första huvudsponsor för...

Läs mer
Visionsbild över kommande logistikanläggning vid Göteborg Landvetter Airport (bilden är en illustration).

Logistikområdet kring Göteborg Landvetter Airport blir ännu starkare

Swedavia säljer byggrätter vid Göteborg Landvetter Airport till köparen North...

Läs mer
Ytorna i Arendal som förvärvas av Göteborgs Hamn.

Göteborgs Hamn växer och stärker positionen som Sveriges bästa logistikläge

Platzer Fastigheter och Göteborgs Hamn AB har idag slutit avtal om en försäljning av...

Läs mer
Christian Levin, tillträdande VD, TRATON GROUP och VD och koncernchef, Scania.

VD-rollerna för TRATON GROUP och Scania slås ihop, Christian Levin utses att leda koncernen

Från 1 oktober kommer Christian Levin att ha en förändrad roll som är en...

Läs mer


Volvo Bussar lanserar nytt globalt erbjudande inom elektromobilitet

Volvo Bussar utökar erbjudandet inom elektromobilitet till att nu omfatta marknader över...

Läs mer
Nivån från 2019 om 7 miljoner resande närmar sig med stormsteg och ForSea känner stark tilltro till framtiden.

Stadig ökning hos ForSea

Även om det kalendermässigt går mot mörkare tider, går ForSea...

Läs mer


Serneke bygger logistikanläggning i Helsingborg

Serneke har tecknat totalentreprenadavtal i samverkan med Castellum om att uppföra...

Läs mer
Andreas von Wallfeld marknads och försäljningschef, och Karin Rådström som är chef för hela Mercedes-Benz lastbilsverksamhet.

Mercedes-Benz lastbilar går helt in för eldrift

Vid sin stora framtidskonferens i Stuttgart visade Mercedes-Benz Trucks upp sina eldrivna nyheter...

Läs mer


Transportföretagens VD i ny regeringsdelegation mot arbetslivskriminalitet

Transportföretagens VD Marcus Dahlsten är en av ledamöterna i den nationella...

Läs mer


Volvo Autonomous Solutions presenterar prototyp av självkörande lastbil för fjärrtransporter

Volvo Autonomous Solutions och Aurora har uppnått nästa milstolpe i sitt samarbete om...

Läs mer
Mälartågs satsning i vinter innebär ytterligare tolv nya dubbeldäckare på spåren i Stockholm-Mälardalen och många nya avgångar.

Mälartåg storsatsar med många nya avgångar

Storsatsningen på regionaltågstrafiken i Stockholm-Mälardalen fortsätter i...

Läs mer
Tullverket tvingas släppa drogpåverkade chaufförer eftersom deras brott inte betraktas som grovt (bilden är en arkivbild).

Skärpta straff kan stoppa drogpåverkade yrkeschaufförer

Tullverket möter allt fler drogpåverkade chaufförer vid gränsen. Dessvä...

Läs mer


Unikt samarbete som minskar både buller och miljöpåverkan i centrala Stockholm

Stockholms stad påbörjar ett långsiktigt samarbete med Region Stockholms fö...

Läs mer
Felicia Bendroth som går sista året på inriktning transport på Malenagymnasiet i Sjöbo vann dagens kvaltävling.

Felicia Bendroth från Tomelilla vann kvaltävling till Yrkes-SM i Halmstad

Under tisdagen avgjordes den sista kvaltävlingen, till Yrkes-SM för unga...

Läs mer
Stena Lines nybyggda fartyg är både större och mer energieffektiva än tidigare fartyg.

Stena Line sjösätter två nybyggda superfärjor på Östersjön

Stena Line fortsätter sin expansion på Östersjön och utökar både...

Läs mer
På bilden från vänster: Roger Alm vd Volvo Lastvagnar, Hans Karlander vd Thomas Concrete Group.

Thomas Concrete Group köper Sveriges första serietillverkade 100 % eldrivna betongbil

Thomas Concrete Group, investerar nu i sin första 100 procent eldrivna betongbil. Lastbilen...

Läs mer


Yrkesförare drabbas av hot och våld på jobbet

Hot och våld utgör cirka 7 procent av de allvarliga arbetsolyckorna. Under perioden...

Läs mer


Nu växlar DB Schenker upp samarbetet med startups

Det finns många smarta entreprenörer där ute som vill förbättra branschen...

Läs mer
DFDS Logistics visionsbild över storsatsningen på toppmodernt logistikcenter i Karlshamn.

DFDS Logistics etablerar toppmodern verksamhet i Karlshamn

Karlshamns kommun har tecknat avtal med CH Square om ett markköp på 57 500 kvadratmeter...

Läs mer
Vinnare av utmärkelsen förra året var Oscarsgymnasiet från Oskarshamn. Vilken av de sju nominerade skolorna tar hem det i år?

Sju kan bli Årets Transportskola

Alla utmärker sig när det kommer till utbildningskvalitet och nytänkande. Här...

Läs mer
Jungheinrich bygger en automationslösning för Coca-Cola HBC vid företagets fabrik i Radzymin i Polen.

Jungheinrich automatiserar för Coca-Cola

Jungheinrich bygger en automationslösning för Coca-Cola HBC vid företagets fabrik i...

Läs mer
Frida Ukmar, vd MTR Mälartåg.

Nytt kollektivavtal på plats för MTR Mälartåg

Den 24 september har ett nytt kollektivavtal tecknats för MTR Mälartågs medarbetare...

Läs mer
Tuomas Leimio, Managing Director för Dachser Finland European Logistics, framför en av de nya biogaslastbilarna. De nya lastbilarna bidrar till att logistikföretaget kan leverera på ett mer hållbart sätt till hela Helsingforsregionen.

Dachser Finland investerar i biogaslastbilar vid förnyandet av kortdistans flottan i huvudstadsregionen

Logistikföretagets beslut kring att investera i transporter med låga utsläpp ä...

Läs mer
Ordförande i Godstransportrådet Skåne/Blekinge tillika landshövding i Skåne län, Anneli Hulthén, flankerad av prisvinnaren Mertz med Thomas Frej t.v. och Karl-Johan Mertz t.h.

Årets Lyft görs på Malmö kombiterminal – Mertz tar hem priset

Från ett renodlat åkeri har de genom sitt idoga arbete med kombinerade transportlö...

Läs mer


Standard för automatisk laddning av bussar och lastbilar

Nu finns det en europeisk standard för automatiska anordningar för laddning av eldrivna...

Läs mer
Dagens vinnare - Albin Lundberg, Sandbackaskolan i Arvidsjaur.

Albin Lundberg vinnare i andra kvaltävlingen till Yrkes-SM i Sollefteå

Under tisdagen avgjordes den andra kvaltävlingen, för året till Yrkes-SM för...

Läs mer
Herman Borring är en tidigare Yrkes-SM-vinnare.

Dags för SM-kvaltävling för unga lastbilschaufförer i södra Sverige

På tisdag den 28 september är det dags för den sista av tre årliga kvaltä...

Läs mer


DHL Express utsedd till Europas bästa arbetsplats 2021

På ett år klättrar företaget från en 10:e till 1:a plats i...

Läs mer


Mest lästa


Helge Nyberg

Actil

Eskilstuna logistik

Identsys

Airwatergreen

Zumtobel

Packoplock

Speedtrading

PGtech

Aacagroup

BBH

Logistic Contractor

Dinacon

tactile Truck PC

Be-ge

WiHLBORGS

Forsea

Kalmar-kylarrenovering

Micrologistic

Wiklunds

Fastpartner

iSG

Wasa line

Vetter

Unica Media AB
Org.nr 556961-2624


Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se