Något större än att flytta gods från A till B


2023-10-26

Bild:Dachser Sweden

Att hålla den globala ekonomin i rörelse genom att transportera gods över hela världen är för många inom logistikbranschen drivkraften när de går till jobbet. Men Claus Hansen, CEO för Baton Transport, ville göra mer och när han likt andra transportfirmor insåg omfattningen av den chaufförsbrist som blossade upp under 2022 visste han att det var läge att skrida till verk.

 

Enligt en rapport från IRU släppt i november 2022, är chaufförsbristen ett stort hot mot rörligheten i Europa och där med även den globala ekonomin. I rapporten angavs att utan åtgärder för att göra yrket som lastbilschaufför mer attraktivt kan Europa sakna över två miljoner förare fram till 2026, vilket påverkar hälften av all godstransport. Claus Hansen, CEO för Baton Transport, har ett tankesätt som talar in i det åtgärdspaket mot förarbristen som IRU tillsammans med ITF (International Transport Workers’ Federation) presenterade under sommaren 2023. Där några av åtgärderna som nämns är att bygga säkrare parkeringsområden med bättre faciliteter, uppmuntra fler kvinnor och unga till yrket samt förbättra behandlingen av förare och förståelsen för yrket.

”Jag vill använda Baton och dess nätverk till något större än att flytta gods från A till B”, säger Claus Hansen när han beskriver projektet ”Trucking for Equality”. Ett projekt baserat på nätverkande, engagemang och innovativa idéer. Under sommaren gick projektet igång skarpt då de fem första kvinnorna från Indien anlände till Europa för att utbilda sig till lastbilschaufförer och köra i Baton Transports regi.

Baton Transport har kört för Dachser Sweden sedan 2017 och är en stor samarbetspartner med flertalet dagliga långdistanstransporter ut i Europa. Något de två företagen har gemensamt och som speglas i deras samarbete är ett fokus på innovation, där båda parter arbetar lösningsorienterat och stöttar varandra med kunskap och rådgivning.

”Förarbristen är en realitet som vi måste hantera. Som ett stort transportföretag måste vi stötta våra samarbetspartners, det vill säga åkerierna, i att hitta kvalificerad arbetskraft. Sättet Baton Transport angriper problematiken är inspirerande och vi är glada över att ha en så driven och innovativ samarbetspartner”, säger Carl-Johan Westas, Country Manager Dachser Sweden European Logistics.

Likt en stafettpinne

Det innovativa i Baton Transports nätverk är de över 100 chaufförhubs som ligger strategiskt placerade runt om i Europa – från Lissabon i syd till Umeå i norr – där lastbilen likt en stafettpinne skickas vidare mellan chaufförerna. Dessa hubs erbjuder chaufförerna en plats att gå på toa, tvätta kläder och laga mat – en unik hemmabas för chaufförer som vanligtvis får nöja sig med de faciliteter som finns hos kunder eller på rastplatser.

”Sättet som branschen traditionellt sett genomför långdistanstransporter har utvecklats för att möta en ökad effektivitet men med färre resurser. Det ska gå snabbt men ändå med precision”, säger Claus och fortsätter: “Vi kommer aldrig kunna ändra på det faktum att europeiska långdistanschaufförer är iväg hemifrån under längre perioder, men vi kan försöka skapa bra villkor för dem längs med vägen.”

Trucking for equality

Batons transportnätverk och hubs har varit en avgörande grundpelare för Trucking for Equality, liksom det nätverk sammansatt av CSR Europe som åkeriet varit medlem i sedan två år tillbaka. Nätverket kallat ”Responsible Trucking” har med sitt fokus på att skapa bättre arbetsvillkor för lastbilschaufförer, varit en stark bidragande drivkraft för att starta upp Trucking for Equality.

“Jag fick information om att det fanns NGOer i Indien som redan använde mobilitet som ett sätt att föra in resurssvaga kvinnor på arbetsmarknaden och på så sätt stärka dem. Det blev självklart för mig att Baton borde bli en del av kedjan där vi i samarbete med NGOer kan utbilda kvinnor till att bli lastbilschaufförer och att Baton kan erbjuda dem arbete i Europa”, förklarar Claus.

Efter att först presenterat sitt förslag för Responsible Trucking, gick Claus vidare genom olika kontakter i Indien för att nå ut via lokala NGOer och sprida informationen om det som nu heter ”Trucking for Equality”. Från idéfasen har processen varit lång och under sommaren anlände de fem första kvinnorna från Indien till Budapest, Ungern, för att starta sin utbildning i regi av Baton Transport.

”Kan jag inte köra lastbil, bara för att jag är kvinna?”

Ayesha Khamer lämnade Indien och ett arbete inom IT-branschen för att köra lastbil i Europa. Hon är en av de första fem kvinnor som under sommaren anlänt till Ungern för att påbörja sin utbildning till lastbilschaufför hos Baton Transport. Med drömmar om att bo i Europa och en stark förkärlek till att köra bil fanns det inga tvivel när möjligheten kom till Ayesha: ”För mig blev en dröm till verklighet, nu får jag dessutom en bättre lön som gör att jag kan stötta min familj i Indien.”

Ayesha vittnar om kulturen och inställningen kring kvinnor i transportbranschen som hon växt upp med. "I Indien förväntas kvinnor inte köra lastbil, det anses vara för osäkert. Men vad betyder det egentligen: Ska jag inte köra lastbil bara för att jag är kvinna?”, säger Ayesha och fortsätter berätta om sin målsättning: ”Tack vare projektet kan jag visa att jag är kapabel till vad som helst och kan förverkliga mina drömmar. Jag hoppas verkligen att jag kan vara en förebild för andra kvinnor i Indien."

Men inställningen till kvinnor inom transportbranschen stannar inte i Indien. När Claus berättar om hur projektet tagits emot av allmänheten finns det både positiva hejarop men även negativa kommentarer. ”Jag har fått kommentarer som menar på att kvinnor inte kan köra lastbil, eller att manlig arbetskraft från tredjeland inte är billig nog utan att vi nu vänder oss till kvinnor. Så är självklart inte fallet, vår grundprincip är lika lön för lika arbete”, säger Claus. Faktum är att Baton Transports investering är större för utbildning av de kvinnliga chaufförerna då de inte har samma yrkesmässiga erfarenhet som sina manliga kollegor, till följd av att dem inte haft samma möjlighet till att ta sig in på arbetsmarknaden. “Men det är inte kostnaderna som är det viktiga, fokus är att vi försöker hitta en lösning på, inte bara chaufförsbristen, utan även bidra positivt till problematiken kring jämställdhet”, säger Claus.

Föra inspiration vidare

Projektet som ännu är i sin uppstartsfas har stora mål för framtiden. De fem första kvinnorna planeras snart vara ute på vägarna i sina unikt framtagna team bestående av enbart kvinnor. Under hösten kommer ytterligare tio kvinnor uppdelade i två team för att påbörja sin utbildning. Sedan tar rekryteringsprocessen en paus för att skapa möjlighet till reflektion och ta lärdom från upplägget. ”Det finns såklart många saker vi inte vet om just nu. Vi har ingen tidigare erfarenhet av att arbeta på detta sätt, därför tar vi lärdom för att hela tiden bli bättre”, säger Claus. Inom de fem närmsta åren är planen att 800 kvinnor ska genomgått utbildningen och arbeta inom nätverket.

För framtiden ser inte Claus att projektet stannar inom Baton Transport eller i Europa. ”Dels vill jag inspirera hela transportbranschen till att tänka i nya banor och se potentialen som finns runt om i världen. Men framför allt ser jag att cirkeln sluts om några kvinnor i framtiden väljer att återvända till Indien för att ta med sig deras kompetens och fortsätta utveckla branschen även där.”Källa: Dachser Sweden AB

 

Tipsa en vn Skriv ut

3 av 4 företag inom supply chain och logistik känner av den märkbara bristen på arbetskraft

Nyligen släppte Descartes Systems Group branschstudien ’How bad is the supply chain and logistics workforce challenge?’ som tittar på hur bristen på arbetskraft på...

Läs mer
Nc-nielsen
DB Cargo Full Load Solutions skapar större möjlighet att frakta gods miljövänligt genom att lyfta gods från väg till järnväg. 

DB Cargo Full Load Solutions expanderar sin intermodala trafik

Efterfrågan på miljövänliga transportalternativ ökar och allt fler företag söker hållbara och effektiva sätt att frakta sitt gods på. DB Cargo...

Läs mer
Packoplock 550


NetOnNet förstärker sitt omnikanalkoncept med ny Lagershop i Södertälje

Hemelektronikaktören NetOnNet öppnar under hösten en ny Lagershop i Södertälje, i helt nybyggda lokaler och med bästa skyltläge invid E20. Satsningen stärker...

Läs mer
fogmaker


Utrullning av HCT-ekipage på svenska vägar – “redan positiva effekter”

Den 1 december 2023 godkändes lastbilsekipage med längd upp till 34,5 meter för det allmänna svenska vägnätet. Log-techbolaget InQuire, Elgiganten Logistik och den...

Läs mer
Eskilstuna logistik


Wihlborgs bygger ny anläggning till Dachser i Landskrona

Helt nära E4 och E6 i östra Landskrona (Bilrutan 5) kommer Wihlborgs att uppföra en anläggning på 9 600 kvm till logistikföretaget Dachser. Hyresavtalet omfattar femton...

Läs mer
liftsall
Jula Logistics har valt Hogias terminalsystem för att optimera sin terminalverksamhet och minskade utbildningstiden för truckförare från tre månader till tre veckor. 

Jula Logistics och Hogia samarbetar för att effektivisera verksamheten

Jula Logistics, en ledande aktör inom logistikbranschen, har framgångsrikt implementerat Hogias terminalsystem för att optimera sin terminalverksamhet. Samarbetet har resulterat i...

Läs mer
Enersys


Aditro Logistics är nu certifierade för Fair Transport

Det blir allt tydligare att transporternas klimatpåverkan spelar roll och att transporter är en viktig punkt i omställningen till ett hållbart samhälle. Fair Transport...

Läs mer
Easyfairs


Populär rullstolskran som lyfter upp rullstolen till bilen

Rullstolskran till Eloflex elrullstol eller lättare rullstolar på upp till 35 kg. Det är en liten hiss, designad för användning i även små fordon. Med hjälp...

Läs mer
Maxfrank


UnikTruck + Movella = sant

Uniktruck är numera återförsäljare för Movella i Norge, Danmark samt stora delar av Sverige.


Då Uniktruck sökte en bra leverantör av translifters för att...

Läs mer
descartes


Dachser Norway öppnar filial i Kristiansand

Logistikleverantören växer på den norska marknaden och kommer nu kunna möta behoven hos fler kunder på Sør- och Vestlandet.

Läs mer
Svelag
Sydhamnen i Helsingborg får en ny aktör efter årskiftet då Dalshult axlar logistiken på Skåneterminalen.  

Dalshult öppnar upp för nya logistikmöjligheter i Helsingborgs Hamn

Efter årsskiftet hittar vi en ny aktör i Sydhamnen, Helsingborgs Hamns mest mångsidiga hamndel. Här finns flera terminaler för hantering av olika godsslag, som Spannmå...

Läs mer
Strong Point


Viktig leverans för Cometto i Norge: Cometto stod emot magnetfältens förtrollande kraft 

Produktion av aluminium är väldigt energikrävande. Det yttrar sig blant annat med starka magnetfält i produktionshallarna (mäts i enheten gauss). Det norska företaget...

Läs mer


Stockholms Hamnar i nära samarbete med N.C. Nielsen.

Stockholms Hamnar är ett kommunalt bolag som ägs av Stockholms kommun och driver hamnar i Kapellskär, Nynäshamn och Stockholm. Stockholms Hamnar förvaltar dessutom Stockholms...

Läs mer


Logistikbranschen är hetare än någonsin

Trots minskade godsflöden – till följd av konjunkturnedgången – vill allt fler lära sig mer om hållbara, automatiserade och digitala lösningar. Det...

Läs mer

Rena arbetskläder och grön logistik – nu ingår MoveByBike avtal med CWS.

MoveByBike Europe AB (”MoveByBike” eller ”Bolaget”) meddelar idag att Bolaget tecknat avtal med CWS Sweden AB (”CWS eller företaget”). CWS är...

Läs mer


Grön affär i hamn - Laura Maersk premiäranlöper Helsingborgs Hamn på ny slinga

Idag anlöper containerfartyget Laura Maersk Helsingborgs Hamn. Containerfartyget är det första i sitt slag som drivs på biometanol vilket är en viktig milstolpe för...

Läs mer


Kriminalvården ger ISG NORDIC ännu ett uppdrag - anstalten Viskan nära Sundsvall

Nu kan vi berätta att vi tilldelats ännu ett projekt att leverera säkerhetssystem till Kriminalvården, nu för anstalten i Viskan strax utanför Sundsvall. Uppdraget...

Läs mer


Helsingborg belönas för årets logistiketablering 2023

I samband med mässan Logistik & Transport i Göteborg belönades Helsingborgs stad samt företagen Greenfood och Nowaste Logistics med priset för bästa...

Läs mer


Något större än att flytta gods från A till B

Att hålla den globala ekonomin i rörelse genom att transportera gods över hela världen är för många inom logistikbranschen drivkraften när de går till...

Läs mer


Lifts All visar effektiva lyftlösningar på mässan Logistik & Transport

Lifts All, en ledande aktör inom lyftverktyg för lager och industrier, är stolta över att meddela sitt deltagande i årets Logistik & Transportmässa, som äger...

Läs mer


Jungheinrich ställer ut på mässan Logistik & Transport i Göteborg

Den 24 till 25 oktober öppnar Svenska Mässan i Göteborg upp portarna till Nordens ledande mötesplats för transport- och logistikfrågor. Jungheinrich finns på...

Läs mer


Toyota Material Handling Sweden uppnår EcoVadis Platinum för insatser inom hållbarhet

Toyota Material Handling Sweden, Sveriges ledande leverantör av truckar och materialhanteringslösningar, har blivit belönad med EcoVadis Platinum för år 2023. Detta...

Läs mer
ABB Robotics Sweden Robotics Campus Exterior 1

ABB investerar 280 miljoner dollar i europeiskt Robotics-nav i SverigeNivika säljer tre fastigheter i Jönköping

Nivika har tecknat avtal om försäljning av tre kommersiella fastigheter i Jönköping. Fastigheterna ligger i och strax söder om Södra Munksjön, ett område...

Läs mer


Kontaktdon för automatiserad produktion

Den nya crimp-baserade kabel-till-kort-anslutningsserien Connexis för kabelmontage optimerar automatiserad produktion, vilket säkerställer hastighet och precision vid slutmontage.

Läs mer
<span>Det första Vectron-loket av totalt tio har nyligen levererats till Malmö. </span>

Första Vectron-loket som förstärker Green Cargos internationella trafik levererat

Det första av tio nya Vectron-lok har levererats till Green Cargo i Malmö. Loken kommer i första hand användas för att förstärka Green Cargos internationella trafik...

Läs mer


Stendörren har tecknat hyresavtal med Stockholms Stadsmission avseende 3 161 kvm logistiklokaler i Brunna, Upplands-Bro

Stendörren Fastigheter AB har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Stockholms Stadsmission avseende lokaler för logistik på fastigheten Viby 19:66 i Brunna. Lokalerna om 3 ...

Läs mer
Linde connect:charger ger kontroll över truckarnas energiförbrukning 

Nytt system för att hålla nere truckflottans energikostnader

Linde Material Handling lanserar systemet connect:charger som övervakar truckarnas energiförbrukning, minimerar energitoppar och säkerställer ständig tillgänglighet.

Läs mer


ABB E-mobility och Scania genomför framgångsrikt första test i utvecklingen av megawattladdningssystem

•    Nästa generations elektriska Scania-lastbil genomför första laddsession med ett pilotsystem för megawattladdning (MCS) från ABB E-mobility
•...

Läs mer
<h1> </h1>

Internlogistiklösning firar 20 år i trogen tjänst

Under de senaste 20 åren har GKN Automotive använt Prevas internlogistiksystem LIPS för att säkra flödet av komponenter i företagets fabrik som tillverkar växlar...

Läs mer
<span>Henrik Gullberg på Smidmek</span> <div><span style=\

Smidmek rekryterar för satsning på lager och logistik

Smidmek storsatsar på lager- och logistikbyggnader. Som en del i detta har bolaget förstärkt med Henrik Gullberg som blir affärsansvarig för konceptet.
– Målet...

Läs mer
<span><span>Midlands transportpartner LKW Walter sänker CO2 lite till. Nu även via båt.</span></span>

Hur sänker Midland CO2-utsläppen några hack till?

Kämpig logistik med ett Sverige som inte gillar kombinationen järnväg och lastbil


Midland har sedan 20 år prioriterat combo-rail d.v.s. lastbilstrailer på...

Läs mer
<span>Mathems automatiserade logistikanläggning i Larsboda, vinnare i årets bygge 2023 kategori Logistik Industri/Logistik/Butik. </span>

Vinst för Mathem - Årets Bygge 2023

Vinst för Mathem i kategorin Industri/Logistik/Butik! Krook & Tjäder har tillsammans med Logistic Contractor och Mathem kammat hem vinsten i Årets Bygge 2023. Mathems nya...

Läs mer


Jätteinvestering i logistik ska rusta Byggelement för ökad orderingång

Byggelement gör sin hittills största investering i logistik och dubblar lastbilsflottan för effektiva och säkra transporter. Totalt satsas omkring 30 miljoner kronor på...

Läs mer


Globala fordonstillverkare omprövar sin ”just-in-time”-strategiSLP tecknar sjuårigt hyresavtal i Landskrona

SLP har tecknat ett sjuårigt hyresavtal med ett globalt teknikföretag avseende 2 900 kvm på fastigheten Timglaset 2 i Landskrona. Årshyran uppgår till 2,6 mkr och är...

Läs mer


Premiär: Volvo Lastvagnar börjar sälja ellastbilar i Sydkorea

Som första globala tillverkare startar nu Volvo Lastvagnar försäljning av tunga batterielektriska lastbilar i Sydkorea. Tre olika modeller blir nu tillgängliga för...

Läs mer


Widriksson elektrifierar distribution från IKEA i Stockholm

Med nya elfordon kommer Widriksson Logistik elektrifiera delar av IKEA Sveriges flöde för last mile-distribution i Stockholm. Lätta lastbilar med 100 procent eldrift sätts nu in...

Läs mer
De 20 elektriska volvolastbilarna lämnades över vid ett välbesökt event nära göteborgs hamn.<div> </div>

Volvo levererar 20 elektriska lastbilar till DFDS i Göteborg

Idag levererar Volvo Lastvagnar 20 helt elektriska tunga lastbilar till logistikföretaget DFDS i Göteborg. Leveransen är en del av en total order på 125 elektriska lastbilar som...

Läs mer


AddSecure Eco-Driving Challenge ger årlig minskning av CO2-utsläppen med 17 500 ton

Under 2022 deltog nästan 11 000 förare i AddSecure Eco-Driving Challenge. Tävlingen blev en stor succé, med 75 deltagande företag och cirka 7 000 fordon organiserade i 131...

Läs mer


Fossilfria lastbilar över Øresundsbron – nytt samarbete visar att det är möjligt

Grön omställning av den tunga lastbilstrafiken är möjlig – också på längre turer och över landgränser. Volvo, Carlsberg Sverige, E.ON, Erikssons...

Läs mer


Samskip öppnar kortsjötrafik mellan Island och APM Terminals i Göteborg

5 april anlöper för första gången det islandsägda rederiet Samskip APM Terminals Gothenburg, ett startskott för den stora kortsjösatsningen mellan Göteborg...

Läs mer


SLP köper ännu en logistikfastighet i Helsingborg

SLP har förvärvat och tillträtt en fullt uthyrd logistikfastighet i Helsingborg. Fastigheten, Grusbädden 1, är belägen i Väla Södra där SLP sedan tidigare...

Läs mer


DAF öppnar monteringsfabrik för ellastbilar

DAF utökar sin produktionsanläggning med en ny monteringsfabrik för eldrivna lastbilar i Eindhoven där produktionen av den nya generationens DAF XD och XF Electric drar igå...

Läs mer
Metanolbunkring pågår. Bunkerfartyget Stolt Sandpiper ligger intill Stena Germanica på Stena Lines Tysklandsterminal i Göteborgs hamn.

Världsunik metanolbunkring genomförd i Göteborgs hamn

En milstolpe för användningen av metanol som fartygsbränsle har uppnåtts i Göteborgs hamn. Detta då det metanoldrivna fartyget Stena Germanica under måndagen...

Läs mer
Dachser skriver avsiktsförklaring gällande 50 eldrivna lastbilar av Mercedes-Benz modell eActros LongHaul.

Dachser satsar på ellastbilar för långdistanstransporter

Mercedes-Benz Trucks och Dachser undertecknar en avsiktsförklaring gällande 50 batteridrivna lastbilar för långdistanstransporter. Den eldrivna lastbilen med en räckvidd...

Läs mer
Mona Zuko, sälj- och marknadsdirektör inom e-handel och logistik på Bring.

ALSO väljer Bring som enda leverantör i Norden

Sedan årsskiftet är Bring den enda logistikleverantören för ALSOs leveranser i Norden. Efter ett flerårigt samarbete i Sverige och Norge väljer it-distributören...

Läs mer


Mest lästa

Helge Nyberg

Actil

Airwatergreen

Packoplock

midac-batteries-batteriunion

karlholm-logistics_360x250

ravema

Kardex

gebhardt-group

Micrologistic

Be-ge

Wiklunds

semax

eab_250

Batteripoolen

Unica Media AB
Org.nr 556961-2624


Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se